Myte

Sygdomme, der får tænderne til at falde ud, forekommer ikke hos vilde dyr.

Fakta

Vilde dyr kan også få sygdomme, som får tænderne til at falde ud, og det kan være dødeligt. Et vildt dyr, der ikke kan jage eller få andel i maden sulter ihjel.


Myte

Hunde får ikke huller i tændene (caries).

Fakta

Hunde kan få caries i tænderne ligesom mennesker, men det sker sjældent. En af grundene til den sjældne forekomst er, at hunden har en højere pH-værdi i munden, og det nedsætter risikoen. Når hunde endelig får caries, skyldes det som regel, at de har fået søde sager. Som regel opdager man det ikke, før tænderne er så medtaget, at man ikke kan gøre andet end at trække dem ud.


Myte

Man behøver ikke trække revnede/knækkede tænder ud på en hund.

Fakta

En revne i en tand, hvor der er åbent ind til nerven, kan gøre meget ondt. Bakterier kan trænge ind og give infektion i tandens rod, og man kan risikere, at infektionen breder sig til andre organer i kroppen.


Myte

Det er ufarligt for hunde at få klippet tænderne.

Fakta

Hvis man klipper hjørnetænderne hos en hund, sådan at nerven blottes, får hunden stærke smerter ligesom ved revnede eller knækkede tænder, og det kan også give anledning til infektioner.


Myte

Revnede tænder heler af sig selv.

Fakta

Det er en gammel myte, hvor man forveksler situationen med gradvis nedslidning af tænderne, hvor nerven samtidig når at trække sig tilbage. Som regel slides fortænderne langsomt, og man kan efterhånden se en lille brun prik. Det er tandbenet, der dækker roden. På en revnet/knækket tand, hvor nerven er død, kan man se nerven som en sort prik. Sådan en tand skal trækkes ud eller rodbehandles. Kontakt dyrlægen for at få undersøgt hunden, hvis den har fået en tandskade.


Myte

Man kan ikke børste tænder på mindre dyr.

Fakta

De fleste hunde kan vænne sig til at få børstet tænder. Det er nemmest, hvis man begynder, når de er hvalpe eller meget unge.


Myte

Maden har ingen betydning for sygdomme, der får tænderne til at falde ud.

Fakta

Selv om vilde hunde også kan rammes af sygdomme, der får tænderne til at falde ud, ved man, at maden har betydning for, hvor hurtigt sygdommen udvikler sig. Det er bedre at fodre med tørfoder end med vådt foder, fordi tørfoderet rent mekanisk er med til at rense hundens tænder, når den tygger det.