At have en hund løs giver også dig og hunden en bedre og finere relation. Hvis du altid har hunden i snor, så får du ikke den opmærksomme hund, vi alle vil have.

Kontrol er vigtigt

For at kunne have sin hund løs så skal man have kontrol over hunden, hvilket også indebærer at man kan kalde hunden til sig. Det er det som kaldes for indkald. For at få et så godt og stabilt indkald som muligt er det en god idé at starte med træningen så tidligt som muligt.

At træne indkald med den lille og unge hvalp har mange fordele. Dels så er en hvalp så let at forme – meget lettere end en voksen hund. Desuden så er det også sådan at en lille hvalp ikke er helt så hurtig som en voksen hund, hvilket indebærer at det er lettere at have en hvalp løs, også selvom den ikke i starten kommer når der bliver kaldt. Den træning du laver med den lille hvalp når det gælder indkald er også godt for relationen.

Det skal kunne betale sig

Det det hele handler om er at lære hvalpen at det kan betale sig at komme når der bliver kaldt og at det også kan betale sig at søge kontakt selv uden der er blevet kaldt. En hund eller en hvalp gør egentlig kun det, den får noget ud af at gøre og det er det man skal udnytte.

Indkaldstræning tager tid

At lære en hund at komme når der bliver kaldt, er ikke noget man gør på en dag eller to – det tager tid. Det kræver at man træner det hele tiden og at man har en målsætning. I dette tilfælde kunne målsætningen være at hvalpen kommer til dig uanset hvilken retning den er på vej i.

Belønning

I og med at hvalpen går igennem forskellige perioder i livet, så kan det også føles som om der bliver lidt tilbagegang i træningen. Denne tilbagegang skal du forberede dig på vil komme, og når disse kommer så må du bare træne videre mod din målsætning. Når du har en hvalp så skal du altid have en godbid eller lidt hundefoder med dig i lommerne når du går nogle steder. Hver gang hvalpen tager spontan kontakt til dig skal du belønne hvalpen med din stemme og give den en godbid. Det er sådan du lærer hvalpen at det betaler sig at være opmærksom på dig. Når du senere kalder på din hvalp og den kommer hen til dig så skal du også huske at belønne den der.

Sværere end det, er det egentlig ikke. Det lyder til at det er ganske enkelt hvilket det også er, men der er fælder at falde i.

Fælder i indlæringen

En af fælderne som ikke er gode at falde i, er at kalde hvalpen til sig for altid at give den snor på. På den måde lærer du hvalpen at når du kalder på den, så er alt det sjove slut. Lærer hvalpen først dette, så er der ingen godbidder i verden som hjælper. Lav en regel om at du altid kalder hvalpen ind 5 gange før du giver den snor på.

En anden fælde som er let at falde i er at forsøge at råbe på hvalpen når den har det sjovt – måske i leg med nogle hundevenner. Givetvis kan du gøre det en gang imellem, men i det meste af træningsperioden skal indkaldet helst falde når der er en stor chance for at hvalpen kommer. Jo flere indkald der lykkedes, jo mere lærer hvalpen.

Sørg for at træne når hvalpen er så ung som muligt og beløn den altid, når den kommer til dig.

Held og lykke!