Hverdagen i hvalpens første år, og sågar længere, kan siges at være den sociale træning. Du skal helt enkelt sørge for at hvalpen, i rolige og kontrollerede omgivelser, bliver kendt med de miljøer, den kommer til at være i og de situationer, den kommer til at møde fremover.

Den sociale træning for hunden begynder allerede hos opdrætteren. Her kan den møde hverdagsagtige lyde og indtryk som tv, radio og støvsuger. Den møder også forskellige mennesker.

På tide at hente hvalpen hjem

Den dag, hvor I skal hente hvalpen, fortsætter den sociale træning. Rejsen til det nye hjem er ofte den første gang, hvor hvalpen skal køre bil. Det er en stor oplevelse. Husk på, at hvalpen ikke skal sidde i et hundebur under den første biltur. Lad den i stedet sidde på dit knæ. Det anbefales, at du lægger et håndklæde på knæet, fordi en del hvalpe bliver køresyge og kaster op. Nogle hvalpe bliver meget urolige og piber og plager under bilturen. Det er ikke så underligt, idet de forlader mor, søskende og det vante miljø.

Klap din hvalp og tal beroligende med den. De fleste hvalpe plejer at være rolige under turen og falde i søvn, måske af ren udmattelse efter alle de nye indtryk. Hvis du har en lang hjemrejse, måske flere timer, skal I naturligvis standse og tage en pause med hunden med jævne mellemrum. Selvfølgelig i snor, det er ikke nogen god idé med en lille otteugers hvalp, der løber rundt ved en vej. Hvis hvalpen forholder sig stille og rolig under turen, har I ikke brug for at tage en pause før den vågner - men så er det også på tide. Hvalpe, som har sovet, plejer straks at skulle tisse.

Hils på den nye familie

Når I kommer hjem, bør hvalpen hilse på alle de nye familiemedlemmer. Helst udendørs, fordi den i ren glæde eller af usikkerhed kan tisse på sig. Når hvalpen har hilst på alle, er det på tide at gå ind i huset. Hvis du har bestemt dig for at visse rum i huset skal være ”hundefrie”, gælder dette allerede fra den første dag. Luk dørene til rummene, som hvalpen ikke må være i, eller brug babygitter til at spærre af.

På tide at udforske verden udenfor

Når hvalpen ser ud til at være tryg i det nye hjem, er det på tide at se lidt mere af verden. Hvalpe har ofte behov for en pause og korte spadsereture i nabolaget er rigtig gode. Måske møder I naboer som vil hilse på hvalpen. Det er vigtigt at den både møder mænd og kvinder, børn og gamle. Når hvalpen bliver større, bliver spadsereturene også længere og verden dermed større.

Hvalpe skal aldrig forlades alene uden for butikker på grund af faren for at de bliver stjålet og fordi mange mennesker ikke ved, hvordan de hilser på en hund.

En lille hvalp som sidder bundet uden mulighed for at komme væk, kan blive skræmt for livet. Hvis I er to personer, kan én af jer holde hvalpen med selskab uden for butikken.

Køb et hundebur til bilen

En klog investering når hvalpen er blevet vant til at køre bil er, at købe et hundebur til bilen. Det er mere sikkert for hunden og dig, hvis der skulle ske en ulykke. Selv en lille hund vejer meget, hvis den bliver slynget gennem bilen på grund af en bilkollision. Det er også lettere at holde bilen ren, hvis hunden ligger på et tæppe i sit bur.

Hvis du og familien kører bus og tog, skal hunden også gøre det. I begyndelsen er det fint, hvis du bærer hvalpen ind i bussen/toget og lader den sidde på dit knæ. Hvis du har en større race, skal du hurtigt lade hunden gå op i bussen/toget selv. Husk at tage hensyn til allergikere i busser og tog.

Hunde bør ikke gå på rulletrapper. Der kan ske alvorlige ulykker fordi hunden let sidder fast med poterne. Tag trapperne eller bær hunden op ad rulletrappen. Visse hunde synes at elevatorer er væmmelige, så hvis du kører meget i elevator i din dagligdag, kan du lige så godt vænne den til det fra begyndelsen. De første ture kan du holde den i armene.

Det er vanskeligt at nævne alle situationer og miljøer som du og din hvalp kommer ud for. Hvis du er rolig, giver du hvalpen tryghed. Hvalpen læser dig hele tiden og hvis du giver den signal om, at dette er helt normalt og ufarligt, vil den hurtigt tilpasse sig de nye miljøer.

Held og lykke!