Agility

Agility er en tempofyldt og sjov sport både for hund og fører. Agility kom til Danmark midt i 1980’erne og blev hurtigt en meget populær sport. Den bygger på et tæt samarbejde mellem hund og fører. Føreren skal vise hunden vej gennem en bane af spring, tunneler, slalompinde og balancebomme – og der er fart over feltet!

I denne sport konkurrerer man både individuelt og på hold, og i alle klasser inddeles hundene efter størrelsesgrupper – lille, mellem og stor. Konkurrenceklasserne findes i forskellige sværhedsgrader fra Klasse I til III og desuden findes der rene springklasser, hvor der ikke indgår forhindringer med berøringsfelter. Din hund skal være mindst 18 måneder, før den må gå til konkurrence. 

Lydighed

Inden for lydighed bedømmes hundens præstation i de forskellige øvelser. Føreren skal med meget lidt hjælp fortælle hunden, hvad den skal gøre, og det kræver meget træning.

De enkelte øvelser består blandt andet af: dæk, indkald, fri ved fod og dæk under gang. I lydighed konkurrerer man i fire klasser (I, II, III og Elite) og sværhedsgraden øges trinvist. Lydighed er en kvalitetskonkurrence, hvor du vinder første-, anden- eller tredjepræmie afhængigt af, hvor mange point din hund har fået – og uanset hvilken placering I får i forhold til de andre deltagere. Hvis du har fået en førstepræmie i en klasse, kan du gå videre i næste klasse, hvis du vil. Hunde, der opnår 1. præmie i klasse I og II samt tre 1. præmier i klasse III hos mindst to forskellige dommere, får titlen Dansk Lydigheds Champion (DKLPCH). Ikke stambogsførte hunde får titlen Dansk Lydigheds Mester (DKLPM).

Brugshundetræning

Bag dette navn gemmer der sig en lang række forskellige træningsformer. Man kan f. eks. gå til konkurrence i sporsøg, lydighed og forsvarsarbejde på tre forskellige niveauer. Det kræver som regel meget træning at gå videre fra et niveau til et andet.

Flyball

Har du en hund, der elsker bolde? Så er det måske sporten for jer! Det er en meget tempofyldt og publikumsvenlig sport.

Flyball er en holdkonkurrence, der udføres som stafetløb på to baner, der ligger parallelt med hinanden. Den første hund løber af sted, springer over fire forhindringer og hen til en kasse (en flyballmaskine), der står for enden af banen. Kassen indeholder en bold, og for at udløse bolden skal hunden trykke med poten på en pedal. Hunden skal derefter gribe bolden og løbe tilbage samme vej over de fire forhindringer og over mållinien, før næste hund kan sendes af sted. Føreren må ikke gå ind på banen sammen med sin hund, men må styre hunden med stemmen.

Lure coursing

Lure Coursing er først og fremmest en sportsgren for mynder. Det er så at sige en simuleret harejagt, hvor et hareskind skal forestille haren. ’Banen’ er som regel et egnet naturområde, som er mere eller mindre kuperet. Hundene slippes løs to og to af sine førere og løber efter ’haren’, der sidder i et snoretræk drevet af en motor. Linen er spændt op mellem nogle ruller, der bevirker, at ’haren’ kan bevæge sig i skarpe kurver og siksak hen over terrænet.

To dommere bedømmer herefter hundenes hastighed, entusiasme, intelligens, adræthed og udholdenhed. Banen er som regel mellem 600-1000 meter lang, og det giver hundene mulighed for at strække ordentligt ud. De kan komme op på 60 km i timen.

Udstilling

Skønhedskonkurrence eller ej? Hundeudstilling handler om kvalitetsbedømmelse, hvor dommerne skal bedømme et avlsresultat. De beslutter ikke, om din hund er egnet til at anvende i avl eller ej – men hunden bliver vist frem for dommeren, der ganske enkelt bedømmer dens kvalitet med en præmiering. Hundene bedømmes i første omgang mod racens standard. Hvis kvalitetspræmieringen er en førstepræmie (rødt bånd) får du og din hund lov til at konkurrere videre mod de andre hunde, der også har fået et rødt bånd.

Det er først og fremmest hundens anatomi, der bedømmes. Det vil sige, hvordan den er bygget, de racetypiske detaljer og temperament. Det spiller også en ret stor rolle, hvordan hunden præsenteres. Hunden skal være ren, børstet og trimmet eller klippet, hvis det er relevant for netop din race. Hunden skal også kunne stå stille ved tandvisning og kunne løbe pænt i en udstillingsline, for at fremvise sine bevægelser korrekt.

Hundene bedømmes først i deres egen race og den, der bliver BIR (bedst i racen) går videre i gruppen og dyster om BIG (bedst i gruppen). De hunde, der bliver BIG konkurrerer derefter om BIS (best in show), udstillingens smukkeste hund – det vil sige, den hund, der bedst svarer til den respektive racestandard.