Tillykke med titlen JWW-11 og juniorvinderen af gruppe 8 på World Dog Show i Paris. Hvordan føles det at vinde noget så stort med den eneste hund i havde meldt til?

Tak, det føles helt fantastisk! Jeg var hjemme i Danmark og passede vores fire uger gamle welsh springer spaniel hvalpe, så min kæreste Jan, som i øvrigt udgør den anden halvdel af Kennel Churnwood, kørte hele vejen ned til Paris selv for at vise vores Signe.

På mobilen fik jeg om eftermiddagen at vide at Signe var blevet Junior verdens vinder og det føltes bare så stort. Sent om eftermiddagen kom jeg i tanke om at finalerne bliver sendt live på internettet og det første jeg så da jeg loggede ind på computeren var at Jan bukkede sig ned og løfte vinderpokalen i juniorfinalen for gruppe 8. Så herligt!

Kan du fortælle lidt mere om junior verdensvinderen Signe?

Signe hedder egentligt Twigle One More Talk og vi fik hende som hvalp fra Finland. Hun fyldte 18 måneder præcis 2 uger efter verdensudstilligen, så planen har hele tiden været at hun skulle udstilles i juniorklassen der. Signe har allerede haft en meget fin karriere indtil videre med 9 certer i Danmark og Sverige og flere BIS-hvalp.

I har både welsh springer spaniel og greyhound, hvilken race startede I med og hvorfor?

Jeg har altid ville have greyhound men for 10 år siden (2001) boede vi i en lille lejlighed i København, og vi mente ikke der var plads til så stor en hund. Jan gik i princippet med til at jeg fik hund, men kun hvis han fik lov til at bestemme racen og derfor blev vores første hund en Shiba Inu.

År 2003 arbejdede jeg med hundefoder og vi havde stand på spaniel klubbens udstilling – der så jeg min første welsh. Jeg ringede til Jan som kørte 2 timer til udstillingen for at se på den hunderace jeg mente, vi skulle have. Det blev starten på vores welsh-eventyr.

Nogle år senere, 2009, så jeg et afsnit af Oprah Winfrey show hos en veninde, som handlede om at ”leve i nuet” og da vi på det tidspunkt boede på landet i hus besluttede jeg mig for at nu var det tid til at få min længe ønskede greyhound. Det blev til røde ”Sobers Marigold” – kaldet Villa, fra Bitte Ahrens Kennel Sobers.

Hvad er racernes bedste egenskaber?

Mit første indtryk af racen welsh springer spaniel var det samme som så mange andre har; ”praktisk størrelse og smuk at se på”. Efter at have levet sammen med racen i et stykke tid indså jeg hurtigt, at de er så meget mere end det. De er glade og aktive hunde med meget humor. Jeg plejer at sige, at hvis man ikke har humor og let til smil, så skal man ikke have en welsh.

Greyhounden er mere magelig end welshen og vil for eksempel ikke ud når det regner. Det er skønne, sociale hunde og vil gerne være tæt på os hele tiden. Indenfor fungerer de utroligt godt med vores welsher og ligger gerne tæt sammen med dem.

Hvor mange hunde har I i dag og hvordan har I dem?

Vi har syv welsher og tre greyhounds. Vi har alle vores hunde indenfor i huset. Vi bor i et stort hus langt ude på landet og har tre hektar jord til hundene. Hver morgen står jeg tidligt op og går ud med hundene og når jeg kommer hjem om eftermiddagen står der som regel også hund på skemaet. Jan arbejder som fotograf og er en del hjemme i løbet af dagen med hundene. Selv arbejder jeg hos Agria Dyreforsikring og kan altid have en hund eller to med mig på kontoret.

Hvor meget af din tid bruger du på udstilling?

Vi rejser og udstiller ret meget. Vi rejser i hele norden, Tyskland og Holland. Vi har også været til CRUFTS et par gange og udstille og i 2006 blev vores ”Pippi” den første danskejede welsh der placerede sig til CRUFTS.

Da vi startede med at udstille vores hunde, var det mest mig som viste dem, men pludselig havde vi flere hunde i samme klasse og så var Jan tvunget til at hjælpe til med at udstille. I dag går det rigtig godt. Han er også lidt mere konkurrencemenneske end jeg så der bliver øvet en masse.

Med tiden har vi også lært at trimme vores spaniels så vi selv står for al pelsplejen.

Er I interesseret i nogen anden form for hundesport ud over udstilling?

Ikke på den måde at vi går til konkurrencer, men vi aktiverer vores hunde en del ud fra deres raceegenskaber. De søger efter genstande eller godbidder og løser opgaver. Vi bruger også en del tid på at lave ting med dem, som udvikler og styrker deres fysik, for eksempel træner vi koordination ved at lave balanceøvelser og andet.

Vi har også opdaget at vores greyhounds elsker at løbe med store legesager i munden og genstande der føles som eks. en død hare. Vores nabo opdrætter fasaner, og hver dag er der et par der stikker over hegnet til os, så man kan sige at vores hunde går på jagt hver eneste dag.

Hvalpe fra Kennel Churnwood?

I 2008 havde vi vores første kuld og siden har vi haft ca. et hvalpekuld om året. Ud over det sidste kuld, hvor der kun kom to hvalpe, har vi beholdt noget fra hver kombination. Nu til efteråret har vi planlagt vores første greyhound kuld.

Alle hvalpene bor hos os indtil de er mindst ni uger gamle, da vi mener det giver dem utrolig meget at være sammen med vores flok og deres søskende i nogle ekstra uger.

Hvilke tanker gør I jer, når I planlægger en kombination?

Temperament og sundhed er det som er vigtigst for os. Vi har selv være ramt af sygdom hos vores første hunde, så vi ved hvor forfærdeligt det er at have en hund som ikke er rask.

For os er det ikke vigtigt at hanhunden vi bruger er en ny superstar, vi vælger hellere en hanhund som har produceret lidt, så vi kan se statistik på tidligere afkom. Vi lader os ikke bremse af landegrænser og søger vidt og bredt efter hanhunde – vores første kuld blev for eksempel lavet via frysesæd fra USA.

Vi har været heldige og har nogle gode mentorer, som for eksempel Bitte Ahrens når det gælder greyhound. Vi er stadig novicer indenfor opdræt hvis man sammenligner os med dem som har været i gang i over 20 år.

Er I engagerede på flere områder end gennem Kennel Churnwood?

Ud over at arbejde som ansvarlig for Agrias opdrætterklub – Agria Breeders Club – så driver jeg dinhvalp.dk sammen med en veninde. Her arbejder vi med rådgivning og kurser for nye hundeejere og opdrættere. Jan og jeg har også foderfirmaet Regal Pet Foods. Samtidig er vi begge aktive som redaktører på Myndeklubben og Spanielklubbens medlemsblade her i Danmark.

Fremtidsplaner?

Den plan der er absolut tættest på er at Krista skal komme i løbetid så vores første greyhoundkuld kan blive en realitet. Så planlægger vi at tage til CRUFTS i 2012. I øvrigt så har vi en hel del idéer til fremtidige kombinationer, men de er ikke hugget i sten og kan ændre sig hen ad vejen.

Læs mere om Kennel Churnwood på: www.churnwood.dk

Foto: Jan Buk