En enkelt, øm knude, som langsomt vokser til i huden på ryggen skyldes ofte betændelse i en hårsæk forårsaget af en forstoppet talgkirtel. Det kan behandles ved at vaske med noget desinficerende, der samtidig får knuden til at tørre ud (spørg dyrlægen). Hvis det ikke hjælper, kan det være nødvendigt at tilkalde dyrlægen, som kan behandle med cortison.

Hold hesten ren

Knuderne opstår tit af svedaflejringer eller snavs og støv, som presses sammen under sadelunderlag eller dækken. Måske vasker man ikke hesten lige så tit om vinteren som om sommeren, og dermed er der mere snavs, der får lov at tørre ind i hårlaget. Eller måske er hesten fugtig under dækkenet, så huden aldrig kan tørre helt.

Man kan forebygge knuderne ved at tørre hesten grundigt over med en fugtig svamp, når den er blevet svedig og være omhyggelig med at strigle den grundigt med en stiv børste. Lad også hesten gå uden dækken indimellem, sådan at der kommer ordentlig luft til huden.  Sørg for at hesten er helt tør og ren når den får dækkenet på.

Husk, at selv om du ikke rider hver dag, skal dækkenet af dagligt, og hesten strigles grundigt.


Hvis man ikke tager sig af knuderne, kan de komme til at genere hesten voldsomt

 

Vask sadelunderlag

Sadelunderlag skal rystes og tørres af efter hver ridetur, for at forhindre belægninger af støv og indtørret sved. Sadelunderlag af stof bør vaskes ofte, helst med parfumefri sæbe. Hvis man har en hest, der sveder meget, kan det være en god idé at have flere underlag at skifte med.

Kan være en foderreaktion

En anden type hudknuder er en form for udslet, der hurtigt breder sig over hele hestens krop. De skyldes ofte en form for foderintolerans, som kan mildnes ved at ændre foderplanen.

Hvis man har en hest, der reagerer på næringsrigt hø eller wrap-hø, kan man give den hø med lavere næringsindhold. Sørg for, at foderskifte altid foregår gradvist over en lang periode og være tilbageholdende med kraftfoderet.

Hvis man ikke tager sig af knuderne, kan de komme til at genere hesten voldsomt. Det kan ende så galt, at man til sidst ikke kan lægge sadel på hesten, og der kan opstå nogle slemme sår.