Pludselig, udtalt halthed uden noget ydre tegn på skade er ofte ensbetydende med, at smerten stammer fra hoven. Hvis hoven også er varm, fordybningen mellem ballene hævet og hesten har kraftig puls i arterierne til hoven, tyder det på en hovbyld.

Forebyggelse af hovbylder

Årsagen til, at hesten rammes af en hovbyld er som regel, at den har trådt på en skarp sten eller noget andet hårdt. Så opstår der nemlig en smertefuld blødning i hovens læderhud. I nogle tilfælde kan der trænge bakterier med ind i hoven, så der opstår en infektion.

Som hesteejer kan du gøre meget for at forebygge hovbylder. Undgå for eksempel at arbejde på uegnede underlag, læg en heldækkende sål på, hvis hesten har følsomme hove og sæt ikke uskoede hest på græs, hvis deres hove er stærkt beskåret.

Behandling af hovbylder

Hvis du har mistanke om at hesten har, eller er ved at få, en hovbyld kan du sætte hoven i blød i lunt sæbespånevand. Det kan lindre smerterne til dyrlægen eller smeden kan komme. Husk altid at skylle benet med rent vand bagefter, så der ikke er rester af sæbespåner.

Det kræver hjælp fra dyrlægen eller smeden at lokalisere og behandle en hovbyld. Dyrlægen kan også sikre, at det virkelig er en hovbyld og ikke en mere alvorlig skade, for eksempel et hovbensbrud. Dyrlægen eller smeden finder bylden ved hjælp at en visitértang, og vil så skære et hul så betændelsen kan løbe ud. Man vil ofte se en omgående lettelse af hestens smerter når bylden er åbnet.

I dagene efter at bylden er skåret ud, skal hoven dagligt bades i lunt vand med sæbespåner, gerne flere gange dagligt. Husk at skylle vandet af benet og hoven bagefter. Hullet i hoven skal holdes helt rent, du kan eventuelt putte vat med en jodopløsning i hullet og lægge en hovforbinding. Fortsæt med det dagligt til du kan se at det vat du tager ud, ikke har rester af betændelse på. Slut eventuelt af med et par dage med rent vat. Hvis der er skåret meget af hoven vil det muligvis være en god ide at hesten får en sål på i den næste skoningsperiode, så sålen er beskyttet.