Der kommer masser af små føl til verden i Danmark hver eneste år, og specielt i disse dage er der mange hesteejere der får søvnløse nætter, fordi de holder øje med folingalarmen. De vil ikke misse synet af føllet lande i foleboksens halm. Heldigvis foregår det hele oftest uden komplikationer, og der er kommet et friskt og raskt føl til verden. Det sker dog desværre ind imellem at de små kære bliver ramt af nogle alvorlige sygdomme efter de er født. Nogle af de lidelser, der oftest slår føl ihjel, er følsyge, forstoppelse og knoglemisdannelser. Læs mere om de tre sygdomme her:

Følsyge

Følsyge er en bakterieinfektion, som rammer føllet i dets første leveuger, fordi føllets egne antistoffer endnu ikke har opbygget fuldstændig beskyttelse. Infektionen starter et sted i kroppen som en infektion i led, hjernen, lungerne eller som diarré og kan i værste fald udvikle sig til en blodforgiftning, en såkaldt sepsis. Bakterierne kommer ind i forbindelse med vejrtrækning, gennem munden eller infektion i navlen. Følsyge er som oftest et kortere sygdomsforløb.

Symptomer

  • Nedsat appetit
  • Voldsom utilpashed og træthed
  • Visse kropsdele, blandt andet ører og ben, bliver kolde, da blodcirkulation i kroppen nedsættes
  • Ved ledinfektion følger desuden hævelse i led, og føllet kan halte

Behandling

Der kræves ofte intensiv medicinsk behandling med fx antibiotika eller et drop med antistoffer, og kirurgisk behandling kan være nødvendig.

Forstoppelse

Føllets første afføring kaldes merconium, og den skal komme ud inden for de første 12 timer efter fødslen. Ellers opstår der forstoppelse, og føllet får kolik. Den første afføring er mørk og ofte formet i små, hårde kugler.

Symptomer

  • Kolik
  • Føllet skraber med hovene og kigger mod sin mave
  • Føllet presser og forsøger at komme af med afføring
  • Hvis symptomerne bliver kraftigere, kan føllet finde på at lægge sig på ryggen og forsøge at rulle rundt

Behandling

Kontakt altid dyrlægen for rådgivning, men hvis du bliver opmærksom på problemet tidligt, kan det ofte løses ved at give føllet afføringsmiddel eller lignende.

Knoglemisdannelser

Føl kan rammes af forskellige typer af knoglemisdannelser. Knoglemisdannelser rammer ofte føl, som ikke vokser normalt, som er født for tidligt eller har ligget forkert i livmoderen. Det kan betyde, at føllet udvikler forskellige former for forkert benstilling.

Symptomer

o Afvigende benstilling, enten ved at føllet er meget lav i koderne eller er meget stejl.
o Linien fra forknæ til kode eller fra bagknæ til kode er ikke lige.
o Kraftig indfodet eller fransk stillet.

Behandling

I milde tilfælde kan tilstanden gå i sig selv igen naturligt. Hvis situationen kræver behandling, er det vigtigt, at denne behandling foretages i god tid, inden vækstområderne lukker sig. Konsultér med en dyrlæge og en kyndig beslagsmed.