• A-vitamin, retinol, er fedtopløseligt. I voksende græs, grønne grøntsager og gulerødder, findes der et forstadium (provitamin) til A-vitamin, som hedder Betacaroten. A-vitamin er nødvendigt, når man vokser, og nødvendigt for opbygning og vedligeholdelse af stærke knogler, for øjets mørkesyn og for at øge hudens og slimhindernes modstandskraft mod sygdomme og infektioner. Heste på græs kan danne A-vitamin ud fra det Betacaroten, der findes i græsset. Betacaroten fremmer også fertiliteten hos hopper og hingste. Fordi A-vitamin er fedtopløseligt kan overdosering af vitaminet være skadeligt (da overskud ophobes i kroppen). Der er ikke samme risiko med Betacaroten.
 • B1-vitamin, thiamin, er vandopløseligt. Thiamin fungerer som et coenzym ved omdannelse af blodsukker til energi. Mangel på thiamin ytrer sig ved dårlig appetit, træthed, irritation, vægttab og dårlig koordinationsevne. Thiamin findes i kornprodukter, ølgær, ærter og bælgfrugter.
 • B2-vitamin, riboflavin, er vandopløseligt. Riboflavin er medvirkende ved forbrænding af kulhydrater. Mangel på B2 ytrer sig som oftest ved øget følsomhed over for infektioner i slimhinder, og overfølsomhed over for lys. Riboflavin findes i ølgær, bælgfrugter og bladgrøntsager.
 • B6-vitamin, pyridoxin, er vandopløseligt. Pyridoxin medvirker i mere end 50 forskellige enzymreaktioner og har stor betydning ved proteinsyntesen, ved opbygning og omsætning af aminosyrer. B6-vitamin spiller indirekte en vigtig rolle for hjernens og nervernes funktioner. Mangel på B6 giver depression, overfølsomhed og krampeanfald. Findes i ølgær, gryn og morgenmadsprodukter.
 • B12-vitamin, cyanocobalamin, er vandopløseligt og spiller en væsentlig rolle for dannelsen af røde blodlegemer. Mangel på B12-vitamin giver lave blodværdier, deforme blodlegemer, og skader på nervesystemet kan også forekomme. Findes i ølgær og tang.
 • C-vitamin, ascorbinsyre, er vandopløseligt. Ligesom de fleste dyr producerer hestens selv sit C-vitamin. C-vitamin er nødvendigt for at danne antistoffer (der modvirker infektioner), det hjælper kroppen med at optage jern, med sårheling og øger blodkarrenes holdbarhed. Mangel på C-vitamin kan give træthed, dårlig appetit og øget modtagelighed over for infektioner. Mangelsymptomer er usædvanligt hos heste. Det er dog værd at nævne, at et tilskud af tørrede hybenflager lader til at have en beroligende virkning på nervøse heste.
 • D-vitamin, kalciferol, er fedtopløseligt og nødvendigt, for at tarmen kan optage caIcium og fosfor. I voksealderen har hesten øget behov for D-vitamin, da mangel på vitaminet kan medføre deformitet af knoglerne. D-vitamin dannes i huden, når den udsættes for sollys. Findes i olie.
 • Vitamin E, tokoferol, er fedtopløseligt og en antioxidant, der forhindrer iltning af foderstoffer, især fedtstoffer. E-vitamin har blandt andet betydning for immunforsvaret, fertilitet, nervesystem og muskelvæv og det øger den fysiske evne til at præstere. Findes i kornprodukter, vegetabilske olier og hvedekim.  
 • F-vitamin, er en essentiel umættet fedtsyre, ligesom f.eks. linolsyre, linolensyre og arkidonsyre. Mangel på denne fedtsyre kan give håraffald, kløe og tør hud.
 • K-vitamin, fyllokinon, styrker knoglerne og får blodet til at koagulere. K-vitamin optages lettere, hvis man spiser noget fedt. Mangel på K-vitamin kan give højt blodtryk, muskelsvaghed, forvirring og depression. Syntetiseres under normale forhold i tilstrækkelig mængde af mikroorganismerne i hestens tarmsystem.
 • Pantotensyre (kaldes også B5-vitamin), er en nødvendig bestanddel af et enzym, som har en central rolle ved opbygning og nedbrydning af kulhydrater, fedtstoffer og proteiner. Mangel på denne fedtsyre kan give forstyrrelse i centralnervesystemet, nedsat koordineringevne, forstyrrelser i tarmsystemet samt håraffald. Findes naturligt i rigelige mængder, så mangeltilstande opstår sjældent. Dannes af bakterier i tarmsystemet. Findes i ølgær, kornprodukter, soja og grove grøntsager/planter.
 • Biotin, findes i kornprodukter, ølgær og ærter. Mangel på Biotin er usandsynligt. Det har dog vist sig, at biotintilskud til heste har en positiv virkning på hovens vækst og hornkvaliteten. Biotinmangel kan give træthed, dårlig appetit og hudproblemer.
 • Niacin, nicotinsyre også kaldet B3-vitamin, er nødvendig for forbrændingen i cellerne, for huden og nervesystemet. En essentiel aminosyre – tryptophan – kan omdannes til niacin i kroppen. Mangelsymptomer er træthed, appetitløshed og nervøsitet. Findes i gær, hvedekim og hvedeklid. Individer, der stresser, har brug for mere niacin end mere rolige individer.
 • Folinsyre, deltager som coenzym ved opbygning af nukleinsyrer ( DNA & RNA) og ved syntese af hæmoglobin. Mangel på folinsyre give blodmangel. Findes i gær og grønne planter. Zink er nødvendig for optagelsen af folinsyre. Det nøjagtige daglige behov er ikke kendt.
 • Calcium, skal tilføres gennem foderet og er nødvendigt for knoglerne, men også for blodets evne til at koagulere, iltregulering – blodets basale balance, og for musklernes, nervernes og nyrernes funktioner. Findes blandt andet i græs, tang og lucerne.
 • Fosfor, virker sammen med Calcium ved opbygning af skelettets knogler, er vigtig for stofskiftet samt nerve-, nyre- og hjertefunktion. Forholdet mellem calcium og fosfor er vigtigt, da over- eller underskud af det ene eller andet mineral kan forårsage alvorlige knogleskader med efterfølgende halthed. 
 • Cholin, er vigtigt for fordøjelsen og for leveren, da dette vitamin afgifter forskellige stoffer. Man har endnu ikke nogen anbefaling mht. daglig dosis.
 • Molybdæn, er et sporstof, der er nødvendigt for forskellige enzymers arbejde bl.a. med urinsyrestofskiftet. Man ved endnu ikke så meget om, hvordan dette stof omsættes i kroppen og hvilken effekt det har. Hos dyr har man iagttaget, at et lavt indtag af molybdæn har nedsat appetitten og hæmmet væksten.  
 • Jod, er nødvendig for dannelsen af stofskifte-hormoner, der dannes i skjoldbruskkirtelen og som bl.a. opbygger proteiner og stimulerer forbrændingen.
 • Jern, er nødvendigt for transport af ilt fra lungerne, gennem blodbanen og ud til kroppens øvrige væv.
 • Magnesium, aktiverer en lang række enzymsystemer, bl.a. stofskiftets kulhydratomsætning. Findes i rigelige mængder i kornprodukter. Beskytter hjerte og blodkar, styrker nerve- og muskelfunktioner og er nødvendigt, for at cellerne kan fungere.
 • Mangan, hjælper cellernes forsvar mod frie radikaler, og medvirker ved omsætningen af kulhydrater og fedtstoffer.
 • Natrium, har betydning for nerve- og muskelcellernes reaktionsevne. Hesten får natrium via saltsten.
 • Kalium, har betydning for nerve- og muskelcellers funktion. Lucerne og hø er rigt på kalium.
 • Kobber, er nødvendigt for de fleste af kroppens enzymer, bl.a. dem, der påvirker omsætningen af jern og ilt. Også vigtigt for cellernes forsvar mod frie radikaler. Mangeltilstand kan opstå i forbindelse med tarmsygdomme og som følge af overdosering af zink.
 • Zink, cirka 70 enzymer i kroppen er afhængige af zink. Mineralet er vigtig for genopbygning og produktion af protein.
 • Selen, arbejder sammen med E-vitamin. Forebygger celleskader og mindsker tungmetallers skadevirkninger. Stoffet er giftigt ved overdosering!
 • Kobolt, er nødvendigt for at mikroorganismer skal kunne danne B12-vitamin. Mangel på kobolt kan give hesten appetitmangel og nedsat vækst, filtret pels og kan i meget alvorlige tilfælde føre til blodmangel. Mangelsituationer gør også hesten mere følsom over for lungebetændelse og parasitter. 
 • Calcium-pantothenat, i familie med pantotensyre og kaldes også B5-vitamin. Vigtigt for cellernes vækst, heriblandt hudcellerne, og modvirker udtørring af huden. Hjælper med sårheling. Methionin, er en aminosyre, der er vigtig for fedtomsætningen. 
Kilde: Bokebacken.com