– At agern er giftige for heste kan jeg ikke minde om nok gange. Hvert efterår ser vi tilfælde af agernforgiftning som nemt kan forebygges hvis kan checker folden regelmæssigt siger Karl-Henrik Heimdahl, hestedyrlæge hos Agria Dyreforsikring.

Hvilke træer har du på og omkring folden?

Agern er farlige eftersom de indeholder store mængder af tannin. Tannin er ætsende og forårsager inflammationer i hestens mave- og tarmkanal samt skader nyrer og lever. I høje doser kan det medføre at dyret dør.

Kontrollér foldene

Ved du hvilke slags træer og planter der vokser på din hestefold? Hvis ikke, så kan det være en god ide at undersøge det. Hvis der feks. er egetræer ved folden, er det godt hvis du med jævne mellemrum kontrollerer at der ikke ligger store mængder af agern på folden eller indenfor mule-vide. Hvis der er mange agern, bør du i løbet af efteråret enten sætte hegn op som forhindrer hesten i at komme til agern eller benytte en anden fold.

Symptom på agernforgiftning

Hvis en hest spiser et agern, så er det ikke ensbetydende med at den bliver syg. Måske får den kun lette mavesmerter, men hvis den får store mængder agern indenbords kan skaderne bliver betydeligt værre. De første symptomer du skal være opmærksom på er hvis din hest bliver træt og ikke vil spise. Derefter får den ofte forstoppelse for derefter mellem 2-10 døgn senere at få en tjærelignende diarré. Feber kan også forekomme.

Er du bange for om din hest har spist agern og ser du symptomer skal du kontakte din dyrlæge med det samme. Der er ingen behandling mod forgiftningen, men hesten kan behandles symptomatiskt for mavesmerter, diarré og forstoppelsen.