Hesteinfluenza 

Hesteinfluenza forårsages af en yderst smitsom virus, der findes i to varianter, A1 og A2. Hesteinfluenza florerer hele året.

Symptomerne er høj feber, dårlig almen tilstand, hoste og næseflåd. Det er meget almindeligt, at feberen går op og ned, og derfor er det vigtigt at tjekke feberkurverne. Tag hestens temperatur regelmæssigt, og skriv resultaterne ned, så du ikke behøver at være nervøs for, at du husker forkert.

Lad hesten hvile et par uger efter, at den er blevet helt rask. Hesteinfluenza smitter gennem luften. En hest skal bare hoste inde i et ridehus, så kan alle hestene risikere at blive smittebærere.

For at minimere smittefaren, bør du undgå at transportere heste sammen med heste fra en ukendt stald, eller lade din hest hilser på fremmede heste.

Vaccinationsplan:

  • Første vaccination i firemåneders-alderen eller senere.
  • Anden vaccination 4-6 uger senere.
  • Tredje vaccination seks måneder efter den anden vaccination.

Genvaccinér hesten mindst én gang om året. Heste, der ofte udsættes for smitte, bør vaccineres oftere.

Stivkrampe

Stivkrampe forårsages af en bakterie, der kan formere sig uden ilt, og som danner et giftstof (toksin) inden i det ofte usynlige infektionssted, for eksempel et lille stiksår eller inden i en hovbyld. Giften angriber nervesystemet og bevirker, at hesten får svært ved at synke og bliver stiv i kroppen. 

I næste stadium står hesten som en savbuk med løftet hoved, halen strakt ud og opretstående ører. Hesten bliver også overfølsom over for lys og støj. I sidste stadium kan hesten let falde om, hvis du for eksempel prøver at løfte et ben på den. Dødeligheden er høj.


Hesten bliver også overfølsom over for lys og støj

Da stivkrampe meget nemt kan forebygges ved hjælp af vaccination, erstatter forsikringen ikke udgifter i forbindelse med sygdommen, hvis hesten ikke er vaccineret.

Vaccinationsplan:

De medicinalfirmaer, der producerer vaccinen, har alle forskellige anbefalinger mht. interval mellem vaccinationer. Agria Dyreforsikring anbefaler derfor, at man følger anbefalingerne for den vaccine, man anvender med hensyn til hvor ofte, hesten skal revaccineres.