En hest er skabt til at forvandle grovfoder til næring, og derfor har deres foder til alle tider hovedsageligt bestået af græs. Det skal vi huske på i vores moderne hestehold og acceptere, at hesten ikke er nogen ’havrestøvsuger’. En hest, der ikke får tilstrækkeligt med grovfoder kan få problemer med både mave, huld og temperament. Vilde heste, der lever i naturen, bruger de fleste af deres vågne timer på at æde, og det skal vi tage hensyn til, ellers bliver hestene irritable og keder sig, og så begynder de måske at få uvaner som vævning og krybbebidning. En hest skal fodres ofte og have små portioner – så trives den bedst både fysisk og psykisk.

En god foderplan

Foderplanen skal både svare til hestens størrelse, alder, temperament samt til årstiden og den mængde arbejde, hesten udfører. En del heste har nemt ved at blive for tykke, mens andre bliver ved med at være magre, næsten ligemeget hvordan man fodrer. En god foderplan giver en hest, der er glad og villig og kan klare sit arbejde. En forkert foderplan betyder, at hesten ikke kan udføre det arbejde, vi beder den om, eller at den bliver alt for frisk og/eller ophidset af rent energioverskud.   

Hestens kostcirkel består af grovfoder, kraftfoder, saftfoder, mineraler og vitaminer. Foderet skal altid være af god kvalitet. Hø mister sin næringsværdi på slutningen af vinteren, og så må man supplere med andre foderstoffer. Heste kan få kroniske problemer med luftvejene af støv, og mug og hø-ensilage, der er blevet for gammelt, kan begge give hesten kolik. Giv aldrig hesten dårligt foder!

Et par gode foderregler

  • Hesten må senest fodres en time, før den skal arbejde, og vent også med at fodre en hest, der er svedig eller forpustet, indtil den er faldet til ro (mindst en halv time).
  • Giv hø før kraftfoder. Hvis hesten kommer ind fra folden og er sulten, kaster den sig nemt over kraftfoderet, og det kan betyde, at den ikke tygger maden ordentligt med risiko for spiserørsforstoppelse. Forstyr aldrig hesten, mens den spiser.
  • Giv ikke hesten mere, end den spiser, og fjern gamle foderrester fra krybben så hurtigt som muligt.
  • Sørg altid for, at foderplanen er opdateret og let tilgængelig. Alle i stalden skal vide, hvordan de skal fodre din hest. Hvis hesten skal hvile et par dage, bør du nedsætte mængden af kraftfoder til halvdelen for at undgå nyreslag eller at hesten bliver alt for frisk, når du begynder at arbejde med den igen. 
  • Hav styr på, hvornår det er tid til at ændre foderplanen. Nogle af de tegn, du kan holde øje med, er, om hesten er for tyk eller tynd, for frisk eller sløv og om pelsen er mat eller blank. Alle forandringer bør foretages gradvist og forsigtigt, sådan at hestens tarmflora kan vænne sig til dem. Det gælder også, når du fjerner et foderstof eller skifter foder.
  • Du skal mindst fodre tre gange om dagen og gerne oftere – fire til fem gange er fint.