Det er aldrig let at tage beslutning om, at et andet levende væsen ikke skal have lov at leve længere. Det er en stor sorg at skulle aflive sit dyr, og i nogle tilfælde kan man føle skyld. Men at håbe på, at det hele løser sig af sig selv, er heller ikke godt, hverken for dig eller hesten. I de fleste tilfælde vil det være værre for hesten at dø en naturlig død, end at få lov at sove ind uden at mærke eller vide noget.

Gamle heste

En stor hest kan blive mellem 20 og 25 år gammel, og en pony op til 30 år, afhængig af, hvordan de er blevet passet og håndteret, og om de har været heldige at slippe for større skader. En gammel hest kræver særlig omsorg for at have så god en livskvalitet som muligt i sine sidste år.

”Det er især vigtigt, at tage sig godt af tænder og hove, og at tilpasse foderet og give et eventuelt vitamintilskud beregnet til ældre heste,” siger Charlie Lindberg, som er dyrlæge hos Agria. Det skyldes, at fordøjelsen og evnen til at optage næring bliver ringere med alderen.

Den gamle hest kan blive stiv i leddene


Det er også vigtigt aldrig at slække på vaccinationer og ormekur, da gamle heste ligesom gamle mennesker, får et svagere immunsystem. Undersøg også øjnene med jævne mellemrum. En grålig hinde kan tyde på stær. Den gamle hest kan blive stiv i leddene, så det er vigtigt at give den passende motion og ikke tage den ud af træning i løbet af sommeren, for så kan det være svært at få gang i den gamle krop igen.

Men trods god pasning og pleje kommer der en dag, da hesten ikke kan mere. Et af tegnene kan være, at hesten ikke længere lægger sig ned og sover af skræk for, at den ikke kan komme op igen, og at den ikke længere kan opretholde sin sædvanlige plads i flokken. Hvis hesten også taber sig og bliver afmagret, er et sikkert tegn.

Skadede heste

Det er ikke alle heste, der er så heldige at få lov at nå en moden alder. Nogle gange er uheldet ude, og hesten må akut aflives. I andre tilfælde kan en skade, der ikke heler ordentligt, betyde, at hesten ikke længere kan anvendes til sit oprindelige formål f.eks. træning og konkurrencer. Det kan betyde, at hesten begæres aflivet af forsikringsselskabet.

”Når hesten er forsikret, kan forsikringsselskabet kræve, at hesten aflives, før ejeren kan få forsikringssummen udbetalt,” forklarer Charlie Lindberg.

Man kan vælge at ”pensionere” hesten

Hvis hesten ikke lider, og ejeren ikke vil have hesten aflivet, kan man måske lave en aftale med forsikringsselskabet om, at hesten ikke aflives, betinget af, at den ikke må anvendes til sit oprindelige formål. I så fald skal hesten afmeldes som konkurrencehest, og man kan derefter få en del af forsikringssummen udbetalt 

”Hvis man for eksempel har en avlshoppe, som på grund af skader ikke længere kan træne eller deltage i konkurrencer, kan man vælge at ”pensionere” hende,” siger Charlie Lindberg. ”På denne måde kan man stadig beholde hesten som hyggehest eller til hobbyridning. Men hverken til avl eller konkurrencer. Det er altid en beslutning, der skal træffes i samråd med dyrlægen.”

En hest, der er udbetalt uanvendelighedsforsikring på, kan i nogle tilfælde stadig forsikres, men for et mindre beløb og aldrig for de skader, der var årsag til, at den ikke længe kunne anvendes.