Forfangenhed ved forårsgræsning

Forfangenhed kan opstå, når hestens tarmflora forstyrres, som følge af overfodring eller for pludseligt foderskifte. I den akutte fase opstår der kraftige smerter og varme i hoven. Det kan udvikle sig til kroniske forandringer og gøre hesten ubrugelig. Sygdommen opstår hos alle hesteracer, men rammer som oftest ponyer. Tænk især på, at hesten skal sættes på græs gradvist, for ikke at blive syg af det saftige forårsgræs!

Hvad er en god græsmark?

Folde eller græsningsarealer er både levested og næringskilde for hesten. Den hesteejer, der kun ser græsmarken som passiv opbevaring af hesten, kommer aldrig til at udnytte de mange fordele ved græsning. En god græsmark skal være tilstrækkelig stor, mindst ½ - 1 hektar pr. hest og indeholde mange forskellige græssorter med forskellig vækstcyklus. På denne måde vil græsset kunne gro, selv i græsningsperioden. Tilførsel af for meget gødning kan i nogle tilfælde give for næringsrigt græs. I så fald må græsningsarealerne deles op i mindre områder, sådan at hestene kan afgræsse de forskellige områder på skift.   

Adgang til rent vand samt mineral- og saltsten er meget vigtigt. Et ordenligt hegn med velfungerende strømtråde eller strømbånd sparer tid, penge og bekymringer. Pigtråd er bandlyst i moderne hestehold, og elektriske nylonreb må frarådes, da de årligt forårsager en del skader. Undgå skarpe hjørner, når du hegner folden ind. Prøv at gøre hjørnerne runde og bløde. 

Rhodococcus-infektion – et alvorligt problem for føl

Rhodococcus equi er en jordlevende bakterie, som angriber føllets lungevæv, sådan at der dannes bylder. Føllet får høj feber og har svært ved at trække vejret, ofte ser man, at føllet bruger bugmusklerne for at prøve at presse luften ud. Hoste, høj feber og tykt, betændt næseflåd er også symptomer på Rhodococcus-infektion. Mange gange mislykkes behandlingen, og ofte dør føllet som følge af blodforgiftning. Prognosen er bedre, hvis man meget tidligt sætter ind med en helt specifik antibiotikabehandling.  

Man ser især sygdomsudbrud, hvor mange heste er samlet på et begrænset område. Hestene hvirvler støv og jordpartikler op, sådan at bakterierne kommer ind i føllets luftveje. Jordstøv udgør en høj risiko for føl, og Agria støtter derfor forskning, der kan minimere problemet.

Pollenallergier

Heste kan akkurat som mennesker få pollenallergi. Allergien kan udvikle sig på forskellige måder. En pollenallergi åbner ofte vejen til en bakteriologisk – eller virusbetinget infektion. Kontakt din dyrlæge, hvis du har mistanke om pollenallergi.

Når dyrlægen tilkaldes

Sørg for, at nogen står klar til at møde dyrlægen, når han eller hun kommer – det bedste er, at du selv som ejer kan være til stede. Skriv på forhånd ned, hvad der skal ske med hesten, sådan at intet bliver glemt. Hesten skal være ren og stå i stalden. Det skal ikke være nødvendigt for dyrlægen at vente på en hest, der løber rundt i en mudret paddock.

Sørg for at belysningen i stalden er god, og at der er et ledigt strømudtag. Du bør også sørge for vaskemuligheder og have taget temperaturen på hesten, før dyrlægen kommer. Hesten bør håndteres af en hestekyndig.  

Føllet kan korrigeres

Udvikler føllet sig skævt? Forkert benstilling kan med få undtagelser korrigeres. Men det er et arbejde, der skal påbegyndes tidligt. Der er ingen hurtige løsninger, og forandringerne skal komme af en lang række små korriggeringer. Sørg for, at dit føl får mulighed for at røre sig udenfor på et hårdt underlag. Et blødt stråunderlag giver ikke gode forudsætninger for en sund udvikling af føllets knoglebygning i ben og hove. Alle korrigerende indgreb, bør udføres i samråd med dyrlægen og en uddannet, dygtig beslagsmed.