Kattene var med til at holde Niels Jørgen i live, da han lå hjælpeløst på sit køkkengulv i et døgn.  

Sara, Ludvig, Sofus og Pjevse er helt almindelige gårdkatte. De går deres egne veje, jager mus og passer deres territorier omkring det nedlagte landbrug i Vorbasse. En hel dag og nat i april i år valgte de at blive indendøre sammen med deres ejer, Niels Jørgen Thomsen.

Han lå på sit køkkengulv - lammet af en blodprop i hjernen. De fire katte vidste nok ikke helt præcist, hvorfor han lå der, men de kunne muligvis fornemme, at noget var helt galt.

For Niels Jørgen betød deres nærvær, at hans kropstemperatur ikke faldt drastisk, inden han blev fundet af sin chef næste morgen.

Kattene er nu kåret til jyske ugevindere i Agria Dyreforsikrings landsdækkende konkurrence om at blive Danmarks Dyrehelt 2016. Ud af 350 tilmeldte jyske kæledyr blev fem dyr nomineret, og her endte dommerpanelet med at pege på kattene som de bedste dyrehelte fra Jylland - foran tre hunde og en hest.

Niels Jørgens datter, Yvonne Thomsen, tilmeldte kattene, da hun synes, deres gerning er bemærkelsesværdig.

“Da han kom ind på Vejle Sygehus, undrede lægerne sig over, at hans kropstemperatur ikke var faldet mere, da han er en slank mand. Men kattene har været om ham og varmet ham,” siger Yvonne og forklarer, at kattenes tilstedeværelse har gjort en kæmpe forskel i spørgsmålet om liv eller død.

Niels Jørgen er netop kommet hjem efter fem måneders indlæggelse og genoptræning. Familie og venner har passet de fire heltekatte, mens han har været væk.

Den 62-årige mand bor alene og arbejdede som lastbilchauffør, inden han blev ramt af blodproppen. Han har aldrig været vild med katte, men kattemoren Sara og hendes tre killinger fik langsomt omvendt den barske trucker. Kattene fik over årene tiltusket sig en plads i hans hjerte - og en masse godbidder.

Kattene har været om ham og varmet ham

Yvonne fik et chok tilbage i april, da hendes fars chef ringede og fortalte, han havde fundet hendes far på køkkengulvet. Niels Jørgen var kommet til skade på arbejdet dagen inden, og hans chef blev derfor nervøs, da han ikke mødte op på arbejde dagen efter eller tog sin telefon.

“Hans chef kørte hele vejen ned til min far. Da han nærmede sig gården og kiggede gennem vinduet i terrassedøren, så han kattene pile væk fra min far, der lå helt livløs på sit køkkengulv. Han smadrede terrassedøren og kunne heldigvis konstatere, at min far var i live. Men morgenmaden på køkkenbordet var altså fra morgenen inden. Ambulancen kom heldigvis hurtigt,” fortæller Yvonne, der bor i Faaborg, men i øjeblikket er hos sin far for at få ham godt på plads efter genoptræningen.

Da Yvonne nåede frem til Vejle Sygehus, var hendes far allerede ved bevidsthed igen. Han husker ikke selv noget fra de mange timer, han lå på det kolde gulv - kun at telefonen ringede.

Niels Jørgen er i dag lammet i hele venstre side og sidder i kørestol. Det har været en stor motivation for ham at vide, han har kattene at komme hjem til.

“Vi var spændte på, hvordan kattene ville reagere på kørestolen og på min far, nu hvor han er anderledes. Men de har taget godt imod ham og hans nye køretøj,” siger Yvonne.

Lise Lotte Christensen, adfærdskonsulent i Dansk Kennel Klub, er med i Agria Dyreforsikrings dommerpanel, der har kåret kattene som jyske ugevindere.

“Når man bor alene, kan dyr have ekstra stor betydning i hverdagen – så er man nemlig ikke alene. Tanken om at falde om, være lammet og ligge hjælpeløs på gulvet i mange timer er utrolig skræmmende. Men midt i al fortvivlelsen har de fire katte givet manden livreddende selskab. De sociale katte har været omkring manden – holdt ham med selskab, skabt lidt tryghed og varmet ham ved at ligge tæt – og derved helt sikkert været en medvirkende faktor i hans overlevelse,” siger hun.

Niels Jørgen er glad for at være hjemme, selvom livet har taget en kæmpe drejning. Han var en aktiv mand, der ordnede hus og have, det kan han ikke nu. Men han kan stadig passe Sara, Ludvig, Sofus og Pjevse, så han har noget meningsfuldt at tage sig til.

Med titlen følger sygeforsikring af alle fire katte i et år, en præmiepakke fra Agria Dyreforsikring og 5.000 kroner, der skal doneres til dyrevelgørenhed. Niels Jørgen og hans datter har besluttet at donere pengene til Fyns Internat, der bliver drevet af Dyrenes Beskyttelse.

Kattene har i november mulighed for at blive kåret til Danmarks Dyrehelt, når den landsdækkende titel uddeles.

Om Danmarks Dyrehelt

Sammen med førende dyreorganisationer i Danmark er Agria Dyreforsikring igen i år på jagt efter Danmarks Dyrehelt.

Kæledyrene i Danmark fortjener anerkendelse for deres trofasthed og gode gerninger. Agria Dyreforsikring står bag konkurrencen, der i uge 42, 43 og 44 kårer lokale ugevindere - og midt i november kårer Danmarks Dyrehelt 2016.

Alle kæledyr kan deltage, det kræver blot, at deres ejer hjælper dem med at uploade et billede til Agria Dyreforsikrings Facebook-side og skriver en lille tekst om, hvorfor kæledyret er en sand dyrehelt.

Danmarks Dyrehelt 2015 blev servicehunden Mocca fra Rødovre, der hjælper sin ejer, Christina, der har knogleskørhed og sidder i kørestol.

 

Deltag i konkurrencen her

 

Tidsplan

 • Jysk vinder kåres i uge 42
 • Fynsk vinder kåres i uge 43
 • Vinder fra Sjælland og øerne kåres i uge 44
 • Danmarks Dyrehelt 2016 kåres i midten af november

 

Dommerpanel

 • Christina Davidsen, Moccas ejer og bestyrelsesmedlem i STH Servicehunde til Handicappede
 • Karina Ryborg, dyrlæge, Gråsten Dyrehospital
 • Jens Jokumsen, chefkonsulent for familiedyr, Dyrenes Beskyttelse, Dyrenes Beskyttelse
 • Lise Lotte Christensen, adfærdskonsulent, Dansk Kennel Klub
 • Susanne Wehnert, formand, Jydsk Racekatte Klub
 • Cathrine Dufour, olympisk dressurrytter, Dufour Dressage
 • Sonja Karaoglan, direktør, Agria Dyreforsikring

 

Ugepræmier

 • 5.000 kroner, der skal doneres til dyrevelgørenhed
 • Et års sygeforsikring til kæledyret
 • Agria-præmiepakke til en værdi af 500 kroner

 

Den store hovedpræmie

 • 20.000 kroner, der skal doneres til dyrevelgørenhed
 • Agria-præmiepakke til en værdi af 1.000 kroner
 • Fotosession for Danmarks Dyrehelt og ejer med professionel fotograf