Kathrine Nielsen var 10 år, da hun fik konstateret kronisk leddegigt. Forud var gået halvandet år, hvor lægerne ikke kunne finde ud af, hvorfor hun havde så ondt, at hun hverken kunne gå eller stå.

En borreliainfektion efter et flåtbid fik den smertefulde og kroniske sygdom i fuldt udbrud. Kathrine Nielsen havde udsigt til et liv i kørestol, hvis hun ikke blev genoptrænet efter de mange måneder, hvor hun havde ligget i sengen.

Hunden Max blev hendes redning. Den lille, hvide coton de tulear var kun otte uger, da hun fik ham. De har nu været et stærkt makkerpar i 12 år.

Da Kathrine Nielsens diagnose endelig blev stillet, fik hun ordineret medicin, ture til fysio- og ergoterapi og varmtvandstræning, der skulle få hendes lille krop til at fungere igen. Men hun havde ingen lyst til at blive genoptrænet. Det var for kedeligt.

Derfor fik hendes mor den idé at give sin datter en lille hund.

“Jeg havde været igennem så mange behandlinger og havde bivirkninger efter medicinen, men Max gav mig den motivation, jeg skulle bruge til at blive genoptrænet,” fortæller Kathrine Nielsen, der er helt overbevist om, at Max er årsagen til, hun ikke endte i kørestol og i dag går helt normalt.

De daglige gåture med Max, fodring og leg i haven gjorde, at hun pludselig havde en god grund til at tvinge sig selv op ad sengen.

“Jeg blev gladere. Han fik mig i gang"

“Jeg blev gladere. Han fik mig i gang - men stadig på mine præmisser, for han er ikke den mest krævende hund. Han forventer ikke, jeg går mange kilometer med ham hver dag,” siger Kathrine Nielsen.

Og det er netop den lille uldtots store betydning for Kathrine Nielsens liv, der er årsagen til, at Max er denne uges dyrehelt og med i konkurrencen om at blive Danmarks Dyrehelt.

“Max får toppoint fra mig i denne uge, da han er et godt billede på, hvilken forskel en hund kan gøre for et menneske. Kathrine var kun 10 år, da hun fik Max. Hun havde udsigt til et liv i kørestol, og Max var motivationen til, at det ikke skete, og de har nu haft 12 gode år sammen. Fantastiske Max fortjener at blive dyrehelt i denne uge,” siger Jens Jokumsen, projektleder for familiedyr og internater, Dyrenes Beskyttelse, der er med i dommerpanelet.

Kathrine Nielsen, der i dag er 22, lever med sin sygdom hver dag og skal tage medicin resten af livet. Men hun har det godt. Så godt, at hun har fået en hund mere, som hun træner agility med.

“Det fantastiske ved Max er, at han ikke kan noget særligt. Men han giver mig kærlighed og en grund til at stå op om morgenen. Og for en lille pige med gigt var det helt afgørende,” siger hun.

Den rørende historie er årsagen til, at dommer Karina Ryborg, der er dyrlæge ved Gråsten Dyrehospital, har givet flest stemmer til Max i denne uge.

“Jeg har vægtet, hvor meget de enkelte historier berører mig. Historien om Max går lige i hjertet, fordi han har hjulpet et barn ud af kørestol. Og ejerens taknemmelighed har varet i de 12 år, Max er nu,” siger hun.

Selvom Max er blevet en ældre herre, er han stadig frisk og rask - og lidt doven.

“Han kan lide at sove længe, og nu er det mig, der skal vippe ham ud af sengen. Det er sjovt at have en hund, man er vokset op sammen med. Det er som om, han altid har været her,” fortæller Kathrine Nielsen.

Max vandt et års sygeforsikring og 5.000 kroner, der skal doneres til dyrevelgørenhed. Og selvom Max er en hund, har Kathrine Nielsen valgt, at pengene skal gå til Inges Kattehjem, der hjælper herreløse katte og killinger med at finde nye hjem.

Dommerpanelet for Danmarks Dyrehelt 2015 består af en stor flok dyreelskere:

  • Silas Holst, skuespiller, danser, dyreven og blogger på Silasholst.com.
  • Karina Ryborg, dyrlæge, Gråsten Dyrehospital.
  • Jens Jokumsen, projektleder for familiedyr og internater, Dyrenes Beskyttelse.
  • Lise Lotte Christensen, adfærdskonsulent, Dansk Kennel Klub.
  • Susanne Wehnert, formand, Jydsk Racekatte Klub.
  • Sonja Karaoglan, direktør, Agria Dyreforsikring.