Christina har knogleskørhed og sidder i kørestol. For hende er Mocca fuldstændig uundværlig, både som ven og som hjælper. Uden Mocca kunne Christina Davidsen, der er kørestolsbruger, ikke have en velfungerende hverdag.

Servicehunden blev kåret til første ugevinder i Agria Dyreforsikrings konkurrence om at blive hele Danmarks Dyrehelt. Ud af knap 200 tilmeldte kæledyr, blev otte dyr nomineret, og her endte dommerpanelet med at pege på Mocca som en ægte Dyrehelt.

Dyreelsker og meddommer i konkurrencen, danser og skuespiller Silas Holst, er begejstret for vinderen.“Mocca er en meget velfortjent ugevinder. Og sikke et dejligt forhold hund og menneske imellem,” siger han.

Christina Davidsen er fuldstændig afhængig af Mocca i sin hverdag. Helt almindelige gøremål, som at samle en kuglepen op fra gulvet, tømme vaskemaskinen eller tage sko og strømper af, er en udfordring, og her hjælper Mocca.

“Hvis Mocca ligger og sover, og jeg taber en kuglepen, så vågner hun straks og samler den op til mig. Hun kan samle alt op: enkroner, dankortet, piskeris, grydelåg. Og hun brokker sig aldrig, selv om jeg taber de samme ting igen og igen. Om aftenen hjælper hun mig med at trække mine bukser, strømper og sko af. Derfor kalder jeg hende min kammertjener,” siger hun. 

Mocca har været Christina Davidsens servicehund i to år. Det kræver nemlig en længere uddannelse af hunden, før den kan lystre de mange kommandoer. Først bor hvalpen et år i en helt almindelig familie - en såkaldt hvalpevært. Her lærer hvalpen basale sociale færdigheder som at køre i bus og tog og begå sig blandt mennesker. Herefter starter hunden til specialtræning, der også varer et år, hvor hunden lærer 50 særlige kommandoer, der kan hjælpe handicappede.

Gennem foreningen Servicehunde til Handicappede, der står for specialtræningen af servicehundene, blev Christina sat sammen med Mocca.

Christina Davidsen ansøgte om en ny servicehund, da hendes gamle desværre måtte aflives. Foreningens trænere interviewede hende og vurderede, hvilken hund, hun passede sammen med.

"Hun er ikke bare min hjælper"

“Jeg faldt for Mocca med det samme, jeg så hende. Hun er ikke bare min hjælper, hun giver mig en grund til at stå op, er selskab for mig og sørger for, jeg kommer ud,” fortæller Christina Davidsen.

Og det er netop det helt særlige forhold mellem hund og ejer imellem, der er årsagen til, at Mocca løber med den første sejr i rækken.

"Mocca er et rigtig fint eksempel på, hvordan et dyr kan gøre en meget stor forskel for ejeren i hverdagen. Christina får utrolig meget livskvalitet ud af Moccas tilstedeværelse, og bliver derfor Christinas dyrehelt i hverdagen. Det er så velfortjent, at Mocca bliver første ugevinder og måske ender med at blive Danmarks Dyrehelt. Deres historie viser, hvor stor glæde dyr og mennesker kan have af hinanden i hverdagen," siger Jens Jokumsen, projektleder for familiedyr og internater, Dyrenes Beskyttelse, der er med i dommerpanelet.

Christina Davidsen er glad for sin servicehund og vil ikke bytte Mocca for en robot, selvom labradoren en enkelt gang har begået en fejl.

“Jeg tabte en kiks på gulvet, og jeg vidste godt, det ville blive svært, men jeg bad alligevel Mocca om at samle den op. Og hun var på vej hen til mig med kiksen i munden, men pludselig havde hun altså spist kiksen,” griner Christina Davidsen.

Med i kåringen følger et års sygeforsikring af Mocca og 5.000 kroner, der skal doneres til dyrevelgørenhed. Christina Davidsen fortæller, at pengene skal gå til foreningen Servicehunde til Handicappede.

“Mit hjerte banker for den forening. De hjælper folk til at have en lettere hverdag. Og de har hjulpet mig enormt meget. Nu kan jeg give lidt igen,” siger Christina Davidsen.

Sammen med førende dyreorganisationer i Danmark og skuespiller Silas Holst har Agria Dyreforsikring været på jagt efter hele Danmarks Dyrehelt.

Det er nemlig på høje tid, at kæledyrene i Danmark bliver anerkendt for deres trofasthed og gode gerninger. Derfor kører Agria Dyreforsikring konkurrencen Danmarks Dyrehelt 2015, hvor der hver uge er blevet kåret en dyrehelt - og til sidst hele Danmarks Dyrehelt.