Ifølge tal fra Danmarks Statistik bor mere end 1 million danskere alene. Størstedelen lever i bedste velgående uden en bofælle, mens andre føler sig ensomme. En ny undersøgelse af Agria Dyreforsikring viser, at 79% kvinder ejer en hund, kat eller hest, som får dem til at føle sig mindre alene. 58% af mændene er enige. Scoren er højest for de 18-39 årige både hos mænd og kvinder, som angiver, at deres kæledyr får dem til at føle sig mindre ensomme.

I vores individualistiske samfund, hvor man ikke tør sætte sig ved siden af en fremmed i bussen og måske ikke hilser på naboen på vej ud ad døren, kan det være let at føle sig alene. I dag viser forskning, at kæledyr kan være med til at gøre en ende på ensomhedsfølelsen. Ensomhed opstår i en uoverensstemmelse mellem menneskers forventninger til social kontakt og de behov, de har. Hvis behovet for social kontakt ikke bliver opfyldt, kan det resultere i ensomhed.

Tvinger os ud af skjulet

For dem, der føler sig ensomme, mener 76% at en hund vil være det bedste valg blandt kæledyr. Og fordelene ved de firbenede venner er, at de fremmer social kapital og kan mindske følelsen af at være forladt. De hiver os ud ad døren, hvor vi møder andre mennesker og falder i snak.

49% hundeejere kan skrive under på, at deres daglige gåture med Fido har åbnet døre til nye sociale sammenhænge.

Mit kæledyr får mig til at føle mig mindre ensom - alle dyreejere:
Danmark 69%
Norge 81 %
Finland 84 %
Sverige 85 %
Storbritannien 88 %
Frankrig 84 %

Mit kæledyr har beriget mit sociale liv og skabt nye venskaber - hundeejere:
Danmark 49 %
Norge 56 %
Finland 67 %
Sverige 70 %
Storbritannien 51 %
Frankrig 52 %

*Undersøgelsen er foretaget af analysefirmaet Xtreme på vegne af Agria Dyreforsikring i Danmark, Norge, Finland, Sverige, Storbritannien og Frankrig. I hvert land deltog 1000 dyreejere, der besvarede spørgsmål om deres kæledyr.