Urinsten

Min hunkat har lidt problemer med at tisse, og jeg spekulerer på, om hun har fået urinsten? En af mine venner sagde, at det var mere almindeligt hos hankatte, er det rigtigt?

Dyrlægen svarer:

Ja, det er ret almindeligt, at hankatte får urinsten, også kaldet blæresten, men lidelsen rammer også hunkatte. Forskellen er, at hankatte oftere får problemer, fordi deres urinrør er langt og smalt, mens hunkatte, der har et kortere, bredere urinrør, nemmere kan tisse de krystaller ud, som er årsag til urinsten. 

Symptom

Hankatte får som regel svært ved at tisse. Der kommer kun meget små mængder urin. Urinen kan blive blodig, og i nogle tilfælde kan de slet ikke tisse. Hos hunkatte er der også blod i urinen, men de har som regel ikke problemer med at tisse, til gengæld tisser de oftere. 

Årsag

Mange katte drikker for lidt, og det gør deres urin meget koncentreret, hvilket øger risikoen for urinsten/blæresten. Det foder, katten spiser, kan også medvirke til dannelsen af krystaller og sten (f.eks. på grund af indholdet af forskellige salte som magnesium, fosfat mm.).

Overvægtige katte kan have øget risiko for at få problemer med urinsten. 

Hvad kan jeg selv gøre?

Antallet af overvægtige katte er stigende, og det øger risikoen for at katte får urinsten. Du kan selv gøre noget ved at sørge for, at din kat holder vægten, eller at den taber sig, hvis den er blevet overvægtig. Hvis din kat skal på slankekur, kan du få gode råd hos dyrlægen. 

Hvornår skal jeg kontakte min dyrlæge?

Hvis katten slet ikke kan tisse, er situationen akut, og katten skal til dyrlægen hurtigst muligt. Du skriver ikke præcis, hvilke problemer din kat har med at tisse, men jeg synes, du skal få en tid hos dyrlægen. Hold godt øje med din kat, hvis hun skulle få det dårligere. 

Er dit spørgsmål akut?

Så anbefaler vi altid, at du kontakter din dyrlæge med det samme.

Synes godt om?