Kattens øre er delt op i tre dele; det ydre øre, mellemøret og det indre øre. Det ydre øre består af øreflip og øregang med vertikal og horisontal ørekanal. Det ydre øre slutter ved trommehinden. Inde bag trommehinden er mellemøret, som består af det luftfyldte hulrum og de tre auditive knogler; ambolten, hammeren og stigbøjlen. Det indre øre består af balanceorganet og sneglen (cochlea). Disse to dele kaldes med en fællesbetegnelse for labyrinten.

Sår på øret

Sår på selve øret bløder ofte meget, selv om det ikke er særlig dybt. Måske er du nødt til at vaske øret med en saltopløsning for at se, hvor stort såret er. Hvis det er stort, eller hvis det bliver ved med at bløde, skal du kontakte dyrlægen. Måske skal såret sys.

Blodøre

Blodøre skyldes som regel en eller anden form for infektion. Hvis det klør i kattens øre, kan den ryste så voldsomt på hovedet, at blodkar inde i øret sprænges, og der kommer en blodansamling. Nogle gange kan blodøre også opstå, hvis katten er blevet bidt af en anden kat. Blodøre gør ondt på nogle katte, mens andre ikke lader til at være besværet af det. Det er dog vigtigt at gå til dyrlægen, fordi det er en lidelse, der kan blive forværret, hvis den ikke behandles. Dyrlægen tømmer blodansamlingen for væske.

Læs mere om blodøre her

Øremider

Øremider er en parasitsygdom, som viser sig ved, at din kat klør sig hyppigt og voldsomt. Som regel kan man se et sortbrunt sekret i øret, og i nogle tilfælde kan man se de små mider med det blotte øje. Hvis skabmiderne breder sig til øregangen, kan katten få problemer med balancen. Det er derfor vigtigt straks at gå til dyrlægen og få katten behandlet.

Læs mere om øremider her

Ørebetændelse

Ørebetændelse eller otitis, som det hedder i fagsprog, er en af de mest almindelige kattesygdomme. Infektionen viser sig ved, at katten klør sig og ryster på hovedet. Ofte bliver øret rødt, og der kan komme et ildelugtende sekret. Ørebetændelsen kan opstå som følge af mider eller allergi. Betændelsen er ikke alvorlig i sig selv, men den skal altid behandles, både for at undgå at den bliver kronisk og for at udelukke, at den forårsages af noget andet alvorligt. Hvis betændelsen ikke behandles i tide kan den også brede sig fra mellemøret til det indre øre, og det kan være meget mere alvorligt.

Læs mere om ørebetændelse her

Døvhed

Gamle katte kan sommetider blive døve. Hvis din kats hørelse er blevet dårligere, bør du kontakte en dyrlæge for at få udelukket, at der er sygdom i øret. Man kan ved behov teste kattens hørelse med et specielt apparat, som findes hos nogle dyrlæger. 

Der findes også en arvelig form for døvhed blandt hvide katte. 80 procent af alle hvide katte med blå øjne er døve, og hos hvide katte med gule øjne er det 20 procent, der rammes af døvhed. Disse katte er ikke døve ved fødslen, men bliver gradvist døve omkring to års-alderen, fordi deres høreceller gradvist nedbrydes.

Det er en god idé med jævne mellemrum at undersøge din kats ører.