VIGTIGT! Søg dyrlæge øjeblikkeligt ved ulykker hvor luftvejene er blokerede, hvis katten ikke trækker vejret eller hjertet ikke slår. Udøv nedenstående førstehjælp undervejs.

  • Akut hjælp til en kat med blokerede luftveje: kig i munden og svælget, for at se om noget blokerer luftvejene – det kan f.eks.være en hævet tunge, et fremmedlegeme, eller slim og blod. Fjern så vidt muligt det der blokerer luftvejene - er det tungen, kan det være nødvendigt forsigtigt at trykke ned på den.
  • Akut hjælp til en kat som ikke trækker vejret: Tjek om luftvejene er åbne. Er de det, kan du forsigtigt puste luft ind i næsen, til du ser kattens brystkasse hæve sig (vær forsigtig - kattens lunger er meget små). Giv 2 vejrtrækninger og tjek om den selv trækker vejret – gør den ikke det, så fortsæt.
  • Akut hjælp til katte med hjertestop: Læg katten ned på siden og læg hånden rundt om brystkassen. Tryk forsigtigt på brystkassen, ved at klemme hånden sammen. Tempoet skal svare til 100 tryk i minuttet. Trækker katten ikke vejret, så tryk 30 gange og giv to vejrtrækninger.

Pas på dig selv

En kat der har været ude for en alvorlig ulykke, er ofte aggressiv, fordi den har smerter eller er bange. Det er derfor en god ide at vikle et håndklæde om katten, før du løfter den, og at sætte den i en transportkasse, når du tager den til nærmeste dyrlæge.

Hvis din kat er kommet til skade, skal du ikke give den mad eller vand. Du skal heller ikke give den smertestillende medicin til mennesker, da hovedpinepiller eller anden medicin beregnet til mennesker, kan være direkte giftigt for katten.

Her er råd til de mest typiske akutskader hos katte

Trafikulykker eller faldulykker

Hvis din kat har været ude for en trafikulykke eller er faldet ned fra stor højde, skal du straks tage til dyrlæge med den. Prøv at holde den varm under transporten. Hvis katten har fået indre kvæstelser, kan det vare et stykke tid, før den viser, at den har ondt. Hvis katten er sløv, ikke har lyst til at bevæge sig eller ikke kan tisse efter en ulykke, kan den have fået skader på de indre organer. Opkastning er også tegn på indre kvæstelser.

Blødninger

Åbne sår der bløder bør forbindes, så man kan standse den værste blødning. Brug gazebind, vat, et lommetørklæde eller et stykke stof, bare bandagen er ren. Du må aldrig bruge trykbandage på en kat. Den kan standse blodcirkulationen helt, og det kan være livsfarligt. Hvis blødningen ikke standser hurtigt, skal du straks gå til dyrlægen.

Brækket ben

For at forhindre, at et brækket ben bliver værre, skal du sørge for, at katten ikke kan røre det ben, du mener er brækket. Vær meget forsigtig med at flytte en kat, hvis du mener, den har brækket noget og bær den gerne i et håndklæde, tæppe eller jakke.

Forbrændinger

Katte kan komme ud for to typer forbrænding. Hvis forbrændingen skyldes ild/varme, bør du hurtigst muligt nedkøle katten med vand i mindst ti minutter. Gør gradvist vandet koldere, så kropstemperaturen ikke synker for hurtigt. Undgå iskoldt vand.

Hvis forbrændingen skyldes et kemisk stof, er det vigtigt at sørge for, at katten ikke begynder at slikke sig. Skyl katten i køligt vand i mindst ti minutter og dæk det forbrændte sted med blødt stof, mens du tager katten til dyrlægen.

Elektrisk stød

Hvis din kat får elektrisk stød, skal du sikre dig, at strømmen er afbrudt, før du selv rører ved katten. Elektrisk stød vil ofte give katten forbrændinger. Undersøg om katten trækker vejret ordentligt, før du ser efter, om den har fået andre skader.

Forgiftning

Find om muligt ud af, hvad katten er blevet forgiftet af. Al emballage fra kemiske produkter skal indeholde oplysninger om, hvad man skal gøre, hvis nogen har indtaget det. Lad være med at forsøge at få katten til at kaste op. Det er især vigtigt at huske på, hvis katten har indtaget noget ætsende, for eksempel batterisyre fra bilens akkumulator eller basisk afløbsrens.

Hedeslag

Katte kan dø af hedeslag. De første tegn på hedeslag er, at katten trækker vejret med åben mund, bliver urolig og stresset. Hvis katten er stakåndet og savler, må du handle hurtigt. Nedkøl katten med koldt vand eller køl katten ned, ved at pakke den ind i våde håndklæder.

Tjekliste hvis din kat er kommet til skade

  • Bedøm situationen
  • Vær rolig, tænk først på din egen sikkerhed
  • Undersøg katten – Er luftvejene blokerede, trækker den vejret og slår hjertet?
  • Kontakt dyrlæge og udøv førstehjælp om nødvendigt
  • Ved fald og kvæstelser: hold katten varm og i ro
  • Ved forbrændinger og hedeslag: køl katten ned
  • Sørg for, at katten ikke kan forværre sin egen situation