Den slags angreb kan nogle gange forekomme, når katten er hos dyrlægen. For eksempel ved vaccination. Som regel står ejeren og holder fast i katten. Så snart dyrlægen har givet katten den nødvendige indsprøjtning og vender sig væk, går katten i flæsket på sin ejer med hele arsenalet af kløer og tænder. Eller også gør den det måske senere. Men hvorfor?

Overført aggression

Jo, katten gør faktisk ligesom vi mennesker – den angriber den, der er nærmest. Det betyder ikke, at den giver ejeren skylden for nålestikket eller smerten. Men den overfører sin aggression og retter den mod ejeren, fordi den ikke kan komme til at rette den mod dyrlægen. Det er en ganske almindelige adfærd, der kaldes overført aggression. Og denne type aggression kan blive siddende i katten også, når den kommer hjem. Det kan derfor være en god idé at lade katten gå ud af transportburet selv og give den lov til at falde til ro, før man igen behandler den, som man plejer.

Når en kat forhindres i at forsvare sig imod noget, der virker provokerende på den, vender den sin aggression mod det nærmest tilgængelige objekt. Som regel er det ejeren eller andre katte i flokken, der må holde for. På denne måde får katten afløb for sin aggression. Hvis katten er meget frustreret og aggressionen har fået lov at hobe sig op, bliver angrebet tilsvarende voldsomt.