Protein og fedt er vigtigst i kattens mad

Der er mange forskellige typer af kattemad på markedet, hvilket kan være forvirrende for ejerne – for hvad skal de vælge? Katte er rovdyr og får deres næring fra protein og fedt, og de har et meget lille behov for kulhydrater. Og faktisk kan katte ikke smage nær så mange forskellige nuancer, som vi mennesker kan. Mennesker har nemlig omkring 9000 smagsløg, mens katte kun har ca. 470. Vores mulighed for at smage mere hænger sammen med vores diæt, der spænder over mange forskellige madvarer – og derfor også smage som sødt. Katten er derimod udpræget kødæder. Den smager simpelthen ikke det samme, som vi gør. F.eks. er kattens smagsløg meget lidt følsomme overfor søde smage – simpelthen fordi den ikke har brug for ret mange kulhydrater, som ofte smager sødt. Den har et langt større behov for protein og fedt, som findes i kød, og derfor smager den det kraftigere.

Katten behøver ikke variation i foderet

Katten har heller ikke et behov for at få varieret kost i samme omfang, som vi har. Faktisk foretrækker de fleste katte at få det samme foder hver dag. Det kan derfor også være svært at få en kat til at skifte foder f.eks. i forbindelse med sygdom, da den er utryg ved at spise noget nyt. Skal katten køres over på en ny slags foder, kan du derfor med fordel lade overgangen ske ved at blande lidt af det nye foder i det vante og gradvist øge mængden, der blandes i, mens det gamle foder udfases langsomt.

Vi mennesker har en tendens til at tillægge katten vores egne behov i den allerbedste mening. Derfor synes vi, det er synd, hvis katten skal have det samme foder hver dag, og forsøger at skabe noget variation for den. Det er dog ikke kattens behov, vi dækker her – mere vores eget. Hvis du alligevel ønsker variation, kan du gøre det igennem at variere mellem våd og tørfoder. Katten vil dog virkelig sætte pris på indsatsen, hvis der i stedet varieres i måden, den fodres på. Du kan lægge tørfoderet ud på gulvet, gemme det eller fodre i aktiveringslegetøj. Det har særligt indekatte godt af, da det er med til at stimulere dem, men også udekatte nyder godt af det, når de lige har fanget idéen.

Hold øje med kattens spisevaner

En kat må aldrig sulte, da et hurtigt vægttab kan skade kattens lever. Hold derfor øje med din kats appetit. Spiser den pludselig mindre, end den plejer, kan det skyldes sygdom eller skader på tænder eller i mundhulen. Det er derimod ikke unormalt, at en kat kun spiser meget lidt af den mad, du sætter frem. Ofte bliver denne adfærd forvekslet med, at katten er kræsen og ikke kan lide sin mad, men det er sjældent tilfældet.

Det er naturligt for katte at spise mange små måltider i døgnet – ca. 15 måltider er helt normalt. Tager din kat derfor kun en enkelt eller to mundfulde af maden, inden den går igen, så er det faktisk ikke fordi, den ikke kan lide maden, men fordi den spiser på sin naturlige måde. Hvis man som ejer forventer, at katten skal spise som en hund, der ofte tømmer skålen ganske hurtigt efter fodring, så kan man hurtigt skulle finde på mere og mere smagfuldt og usundt foder for at få katten til at spise det hele på én gang. Oplever katten, at den får noget endnu mere lækkert, hvis den ikke spiser ret meget af det sunde tørfoder ad gangen, så lærer man den faktisk, at den kan sige nej tak til det sunde, og så bliver den kræsen. Det er hverken godt for katten eller ejer at skulle håndfodre med leverpostej, da det er besværligt og ofte giver en overvægtig kat.

Hold derfor godt øje med at katten holder sin vægt, er aktiv og rask, for det er et godt tegn på, at den får dækket sit foderindtag – også selvom den blot får det sunde (og måske i vores øjne kedelige) tørfoder.

Væske er vigtigt for katten

De fleste katte har godt af at drikke mere, end de gør. Katte stammer fra ørkendyr, så de udnytter væsken i deres byttedyr rigtig godt og drikker derfor ikke altid så meget, selvom vi fodrer dem med tørfoder. For at opmuntre dem til at drikke kan det være en god idé at placere flere vandskåle rundt i hjemmet – også gerne udenfor, hvis katten har adgang til haven. Brug helst lave, brede skåle, da katte ikke kan lide at deres knurhår rammer kanten af skålen, når de drikker. Er det sommer og varmt, så kan vådfoder være godt til at lokke mere væske i dem. Det er også et godt trick, hvis din kat ofte lider af urinvejsproblemer. Du kan med fordel blande mere vand i vådfoderet, så det bliver ekstra fugtigt, men det kan aldrig erstatte, at katten skal have adgang til frisk vand.

Placering af vandskålen

Det er ikke ligegyldigt, hvor du placerer din kats vandskål. Kattens forfædre kom fra ørkenen, hvor vand nemt bliver forurenet og farligt at drikke. Det er derfor instinktivt for katten, at den ikke bryder sig om at drikke vand, der befinder sig tæt på en fødekilde. Der er også lavet videnskabelige undersøgelser på området, som viser, at hvis kattens vandskål står sammen med foderet, drikker den mindre, end hvis skålen står langt fra foderet. Det gør ikke noget for katten, at den ikke kan drikke, mens den spiser, da det ikke er et behov, den har – i modsætning til os mennesker.

Vores dyrlæges anbefalinger til kattemad

  • Giv ikke katten en vegetarisk diæt, da den kan komme til at mangle taurin og andre vigtige stoffer, der er nødvendige for, at katten ikke bliver syg.
  • Giv ikke katten mad som er beregnet til mennesker eller andre kæledyr. F.eks. har en kat brug for to til tre gange mere protein end en hund, så du skal ikke give hundefoder til en kat. For katte er det også vigtigt at få blandt andet aminosyren taurin, som vil mangle i hundefoder. Mangel på taurin kan have alvorlige konsekvenser for katten som f.eks. blindhed og hjertesygdomme. Katte skal derfor kun have foder beregnet til katte.
  • Madvarer, der ikke er konserverede, bør ikke ligge i madskålen. Vådfoder kan f.eks. nemt tiltrække spyfluer om sommeren.
  • Lad kattemaden være stuetemperatur, inden den serveres.
  • Sørg for, at der altid er frisk vand tilgængeligt. Skålene skal helst være lave, brede skåle, som er placeret langt væk fra foderet – optimalt i et andet rum.
  • Lad ikke katten blive overvægtig. Vej den med jævne mellemrum, så du kan følge med i vægtens udvikling.
  • Mange katte er laktoseintolerante, så undgå at give dem komælk. Giv dem hellere vand i stedet.
  • Husk, at kattens stofskifte falder efter neutralisering, så hold ekstra godt øje med din kats vægt i sådan et tilfælde. Den bliver nemlig hurtig overvægtig, hvis fodermængden ikke justeres.
  • For katte er det ikke en social aktivitet at spise – faktisk kan det være direkte stressende for dem, hvis de er nødt til at spise tæt på andre katte. Har du flere katte, så bør du derfor placere deres madskåle langt fra hinanden, helst i hver deres rum, da det giver mulighed for madro væk fra andre katte og samtidig også forhindrer, at én kat vogter alle madskålene og forhindrer de andre i at spise.
  • Placér heller ikke madskålen i nærheden af kattebakken.
  • Hvis du har en ældre kat, så skal du huske at placere madskålen et sted, hvor det er let for katten at komme til.