Katte kan være svære at aflæse. Det ene øjeblik spinder de og er glade, det næste er der hvæs og bid. Ofte tror man, det sker ud af det blå, men katte udsender små signaler, før de bider. Hvis du lærer at genkende dem, kan du afbryde situationen og undgå at blive bidt. Glad kat, glad ejer!

Det er almindeligt for killinger at bide, og de plejer at bide mindre med alderen. Katten er ikke ude på at skade dig, men leger, at du er et spændende byttedyr, som skal fanges, eller også prøver den at fortælle dig, at du skal lade den være i fred.

Træn dig selv

Du kan lære dig selv (og dine børn!) at genkende de tegn, katten udsender, hvis  den ikke er så vild med det der foregår. F.eks. at den vifter med halen, lægger ørerne tilbage og spiler øjnene op. Hvis den ligefrem slår med halen, er det bare om at slippe den – det er kattens advarselssignal nummer et.

Når katten først begynder at vifte med halen, mens du kæler den, er det kun et spørgsmål om tid, før den bider dig, så du kan lære din kat at kende og forebygge at den havner i situationer, hvor den når sin grænse. Ofte viser katten ubehag ved en given situation, længe før den bider. Ved at lære om kattens adfærd, ser du de små signaler og kan undgå konflikoptrapning. Hvis først den får sat tænder (og måske kløer) i hånden eller armen, er det bedste man kan gøre, at holde armen helt stille. Så slipper katten efter et øjeblik, og man får ikke lange rifter. Dette sidste kan dog være meget svært at lære børn, der naturligt nok bliver forskrækkede.

Tegn på, at katten synes, den har fået nærkontakt nok:

  • Den vifter med halen eller halespidsen
  • Den lægger ørerne tilbage
  • Den spærrer øjnene op, og pupillerne udvider sig
  • Den hvæser
  • Den slår ud med forpoterne
  • Den begynder at bide, men ikke særlig hårdt

Det kan også forekomme, at katten kigger på en vippende tå, en ankel der passerer forbi eller trommende fingre og opfatter det som en sjov leg, hvor det gælder om at fange “byttet”. Katten kan i de tilfælde godt finde på at bide, men sjældent særlig hårdt, og tegnene forud er lidt anderledes, fordi der her er tale om en leg.

Tegn på at katten gerne vil lege jagt:

  • Den lægger sig i jagtposition
  • Bagbenene tripper lidt, når den gør sig klar til at angribe
  • Øjnene er vidt åbne og pupillerne store, mens dens blik er fokuseret på “byttet”
  • Ørerne peger lige fremad
  • Vifter med halespidsen

Træn katten

Man kan godt vise katten, at man ikke vil have, den bider. Det er noget, der skal sættes ind overfor, fra den er killing. Her kan man komme med et højt hyl og trække sig fra killingen, hvis den bider. Rejs dig op, og gå væk fra katten, hvis den bider. Så lærer killingen, at opmærksomheden forsvinder, hvis den bider. Husk også at belønne killingen, når den kan håndteres og forholder sig roligt. Det kan du f.eks. gøre ved at give lidt lækkerier.

Og træn børnene

Katte hader at blive holdt fast. Jo oftere katten bliver holdt fast mod sin vilje, jo mere modvilje vil den få mod at være i nærkontakt med familien. Dette er en klassisk barn/kat konflikt, der let kan forebygges, ved at børnene lærer, at de ikke må løfte katten. En god regel for dem at øve sig på allerede når den lille killing flytter ind.

Kattens hale

Og vi må ikke glemme at nævne kattens hale! Alle børn, også dem, der ikke har deres egen kat, skal lære, at man ikke skal røre ved kattens hale.