Men for at holde de smitsomme sygdomme som findes her i landet på et så lavt niveau som muligt, er det vigtigt, at alle katte vaccineres fra killing og gennem hele voksenlivet.

Hvor tit skal katten vaccineres?

Små killinger får antistoffer fra deres mor igennem modermælken. Man kan ikke være sikker på, hvor længe antistofferne holder hos killingen – det afhænger blandt andet af kattemoderens vaccinationsstatus (herunder om denne er fuldt opdateret). De fleste opdrættere sørger for, at killingen har fået den første basisvaccination, inden den flytter hjemmefra - som 12 eller 14 uger gammel - så man trygt kan tage den med ud i verden på nye opdagelser uden at bekymre sig om smittefare.

Beskyttelsen mod de enkelte sygdomme kan have forskellig varighed

Hvis din killing blev vaccineret inden, eller da den blev 12 uger gammel, bør den vaccineres mod forskellige sygdomme. Da beskyttelsen mod de enkelte sygdomme kan have forskellig varighed, kan man vælge at vaccinere mod sygdomme separat.

En god grundbeskyttelse for din kat vil være en kernevaccination mod kattesyge (parvovirus) og katteinfluenza (herpes- og calicivirus).

Afhængigt af hvilken vaccine din killing har fået som 12 ugers, kan det i nogle tilfælde være nok at vaccinere killingen igen, når den er 16 uger gammel.

Ud over kernevaccinerne har du mulighed for at dække din kat bredere ind, hvis den har særlige behov eller opholder sig i et miljø, hvor den er særligt udsat for smitte. Du kan i samråd med din dyrlæge tilpasse vaccinationen til netop din kat.

Sygeforsikringen dækker ikke vacciner

Din kats sygeforsikring dækker sygdom og skade opstået i forsikringsperioden. Den dækker ikke forebyggende behandlinger som vacciner og helbredstjek. Du bør betragte disse udgifter som vedligeholdelse ligesom foder og flåt/loppemidler.

Hvad er Agrias krav til vaccination?

Der har de sidste par år været en del debat om mulig overvaccination af katte.

Hos Agria har det hele tiden været vores intention, at vi ikke dækker kattesyge (parvovirusinfektion) eller katteinfluenza (herpes- og calicivirus), hvis man ikke overholder vaccinationsprogrammerne. Det betyder i praksis, at du har dækning for andre sygdomme hos din kat – også selv om du vælger ikke at vaccinere katten, men er det en af disse sygdomme, katten fejler, beder vi dig indsende dokumentation på, at vaccinationerne er overholdt.

Grunden til, at vi fastholder, at man skal følge vaccinationsprogrammerne, er, at der endnu ikke er lavet ordentlig forskning af, hvor længe en opnået immunitet holder. Nogle klinikker tilbyder at undersøge indholdet af antistoffer hos katten. Man kan måle mængden af antistoffer i blodet og ud fra dette overveje, hvilke vaccinationer katten har behov for. Udfordringen er, at man på nuværende tidspunkt ikke ved, hvor længe disse antistoffer bliver i katten – er det 1 år, 3 år eller resten af kattens liv?

Nogle klinkker tilbyder at undersøge indholdet af antistoffer hos katten

Katte har forskellige behov for beskyttelse og reagerer individuelt på vaccinationer. Vi anbefaler, at man følger vaccineproducentens anvisning og dyrlægens vejledning. For nogle vacciner er det nødvendigt med årlig vaccination for at opretholde gyldig vaccinationsstatus. For andre vacciner kan det være hvert tredje år. Du bør altid spørge din dyrlæge til råds, når du har katten til det årlige sundhedscheck.  

Agria Dyreforsikring anbefaler, at man overholder vaccineproducenternes anbefalinger. Ingen af os ønsker, at vores katte skal blive syge, og vi har som ejere mulighed for at forebygge nogle sygdomme.

Ændring i vilkår 2023

Der er indført krav om, at den forsikrede kat skal være vaccineret. Der står nu i punkt A.7: Forsikringen gælder for den eller de katte, som angives i forsikringspolicen. Katten skal være ID-mærket og vaccineret mod kattesyge (parvovirusinfektion) og katteinfluenza. Katten skal være tilstrækkeligt vaccineret og revaccineret efter vejledningerne på området defineret af Den Danske Dyrlægeforening samt vaccineproducentens anbefalinger.