Oprindelsesland: Mexico
Levealder: 13-14 år
Højde: Ingen regler for højde
Vægt: Idealvægten ligger mellem 1,5-3 kg
Farve: Alle farver, dog ikke merle
FCI-gruppe: 9 (selskabshunde)

Chihuahuaens historie

Der er nogen uklarhed omkring chihuahuaens helt tidlige historie, men man mener, at disse hunde allerede eksisterede omkring år 1300, hvor de levede hos toltekerne i Mexico. En dværghund er nemlig afbilledet på byens arkitektur, som kaldtes: Techichi og levede i Tula. Denne dværghund minder meget om vor tids chihuahua. De har sandsynligvis været vilde og er så blevet indfanget og tæmmet, men hvad der helt præcist er sket, vides ikke.

Vi ved dog, at racen blev opdaget af amerikanske rejsende tilbage i 1895, som tog den med tilbage til USA. De fandt den i Chihuahua, som er Mexicos største provinsby, og derfra har den fået sit navn. Den lille hund er nu spredt over hele verden, og i Danmark er det en meget populær selskabshund. Chihuahuaen anses for at være verdens mindste hunderace.

En chihuahuas temperament

Selvom chihuahuaen er en lille hund, så har den en stor personlighed, og den er faktisk ret temperamentsfuld. Ingen har fortalt den lille hund, at den ikke er ret stor, for den fører sig gerne frem som en hund af større størrelse. Den er også rimelig selvstændig og mentalt stærk. Du skal altså ikke lade dig narre af det lille, blide udseende, det er en hund, der ved, hvad den vil.

Når det så er sagt, er en chihuahua en meget loyal hund, der elsker at putte med sin ejer. Hvis den kan blive svøbt i et blødt tæppe, mens den ligger på dit skød, og du kæler den, så er den i sit helt rette element. Det er virkelig en skødehund, der elsker nærhed. Giver du ikke din chihuahua opmærksomhed, så skal den nok selv forsøge at få det.

Det er en adræt hund, der er hurtig i optrækket, og som er legesyg langt op i alderen. Den er meget bevidst om, hvad der er dens, og den vogter det gerne – både hjem og ejer. Det er derfor vigtigt, at du sætter tydelige rammer op, så det ikke tager overhånd. Historisk har racen været brugt til at alarmere, hvis der kom ubudne gæster, derfor er det en race, der kan være noget gøende. Socialiserer du den godt, fra den er hvalp og sørger for at belønne ønsket adfærd, så kan du dæmpe det.

Den vil også gerne bestemme, og det fortæller den gerne andre hunde, hvilket kan skabe konflikter og nogle gange også farlige situationer, særligt hvis de andre hunde er væsentligt større end den selv. Det er også set, at de små hunde bliver opfattet som bytte af større hunde eller kommer til skade, fordi de bliver trådt på eller løbet ind i, så vær varsom med at lade en chihuahua have omgang med større hunde. Bliver den ikke ordentligt socialiseret med artsfæller af samme størrelse, fra den er hvalp, så kan den udadreagerende adfærd udvikle sig til regulær aggressivitet. Her kan hvalpe- og unghundetræning være en oplagt mulighed.

Da chihuahuaen er en meget spinkel og lille hund, så er den ikke optimal i småbørnsfamilier, simpelthen fordi det kan give store skader, hvis en chihuahua bliver klemt, trådt på eller behandlet lidt hårdhændet. Den trives godt med større børn, forudsat den behandles med respekt.

Udseende og størrelse

Chihuahuaen er en lille kompakt hund, der nok primært er kendt for sin størrelse. Den har store øjne og ører, og så kommer den både i en kort og langhåret model. Den korthårede er den oprindelige, mens den langhårede er opstået ved at man har krydset nogle kontinentale dværgspaniels ind i racen. Racestandarden er den samme for begge racer, men når hvalpe skal have stambog, eller man skal på udstilling, er de skilt ad. Faktisk kan begge typer fødes i samme kuld og bliver så registreret ud fra hårlag, hvilket derefter fremgår af stambogen. En chihuahua vejer mellem 1,5-3 kg, og der er ingen regler for højde.

Pelspleje på en chihuahua

En chihuahuas pels er ikke så krævende at holde – heller ikke selvom du har en langhåret. Pelsen skal blot børstes en gang om ugen, og da der ikke er voldsomme mængder af pels, så er det ikke noget, du skal sætte en masse tid af til. Det kan naturligvis være nødvendigt at børste lidt mere i fældningsperioder, men det er lige så meget for, at du undgår alt for mange hår i møbler, tæpper osv. Udover pelsen er det kun kløerne, der skal klippes regelmæssigt.

Motion og træning af en chihuahua

En chihuahua er en kvik og opmærksom hund, der kan lære alt det, som ejeren finder på. Bare fordi de er små, så fungerer de helt som alle andre hunde og skal både stimuleres fysisk og mentalt. Får de for lidt stimulering og motion, kan de begynde at udvise uhensigtmæssig adfærd og fx. overreagere – især på ting de oplever som farlige. Agility, lydighedstræning og nosework er nogle gode valg til racen, og så vil de selvfølgelig meget gerne med dig ud til sociale sammenhænge, hvor de kan få masser af opmærksomhed og kæl.

Det er en klog race, og derfor kan de også være lidt svære at motivere, hvis ikke du disker op med variation i øvelserne og noget, der er virkelig interessant (eller smager ekstra godt). Du skal derfor være opfindsom og tålmodig, når du skal lære din chihuahua nye ting.

Når du og din chihuahua skal udenfor i de koldere måneder, eller hvis det er kraftigt regnvejr, så har den brug for et varmt dækken, da det er en kuldskær race, som hurtigt fryser, og derfor ikke er fan af dårligt eller koldt vejr.

Hvad fejler en chihuahua?

I Agria indsamler vi statistik på alle de hunderacer der er forsikret hos os. Det giver os en helt unik skade- og sygdomsstatistik, der giver indblik i, hvilke sygdomme og skader der rammer specifikke racer. Statistikken, Agria Breed Profiles, bygger på Agrias skadestatistik, og materialet er baseret på over 1.500.000 svenske hunde.

Ligesom alle andre hunde kan en chihuahua komme galt afsted eller blive syg. Derfor har vi ikke taget de ting med, som generelt rammer hunde uanset race. Her har vi i stedet fundet de tre hyppigste racespecifikke diagnoser:

  • Patella luksation
  • Bidfejl (persisterende mælketænder)
  • Traume (fald fra høj højde)

Det vi elsker allermest ved en chihuahua

Selvom en chihuahua er verdens mindste hunderace, så har den masser at byde på. Vi har samlet de tre største kvaliteter hos den lille hund:

  1. En rigtig hyggehund: Er du vild med hyggestunder i sofaen, masser af kæl krydret med lidt leg, så vil du elske en chihuahua. Den er utrolig loyal og nyder al opmærksomhed – og så er den jo faktisk så lille, at du nemt kan have den på skødet eller under dynen. Stor kærlighed i en lille indpakning.
  2. Meget hund i en lille krop: Selvom det er en lille race, så har den en stor personlighed og mestrer helt de samme ting som de større hunde. Det er derfor helt ideelt, hvis du drømmer om en hund, men måske ikke har helt så meget plads derhjemme.
  3. Overkommelig pelspleje: Selvom chihuahuaen kommer i en kort- og en langhåret version, så er de ikke voldsomt krævende, når det kommer til pelspleje. Du kan derfor fokusere din energi på hygge og sjov i stedet for daglig børstning.

Godt at vide, når du vælger en chihuahua

Selvom kvaliteterne står i kø, så er der naturligvis også nogle ting, du bør være opmærksom på, inden du forelsker dig i en chihuahua. Så går du ind til jeres liv sammen med åbne øjne, og er klar på alt, hvad racen byder på.

  1. Kan være gøende: Det er en race, der kan være gøende, og det skal du kunne acceptere. Selvom det naturligvis kan dæmpes med god træning, så ligger det til racen. Hvis du ønsker dig en hund, som ikke er gøende, så er det måske ikke en hund for dig.
  2. Vogter gerne: Chihuahuaen er en lille bestemt hund, og den passer godt på sine ting. Derfor kan den godt være vogtende i sin adfærd – noget som kan tage overhånd, hvis ikke du tager dine forholdsregler.
  3. God socialisering er vigtigt: Det er vigtigt, at chihuahuaen socialiseres godt i hvalpetiden, da den så får en større tolerance overfor andre hunde og lærer at styre sin store personlighed. Samtidig er det vigtigt, at du er opmærksom, når I går tur, da store hunde kan gøre stor skade på så lille en hund, også selvom modparten har de bedste intentioner.

Vil du vide mere om andre populære racer?

Vi har samlet en liste med de mest populære hunderacer, så du kan blive klogere på racens behov, styrker, udfordringer, og du kan finde din bedste firbenede ven!

Gå til raceoversigten