Oprindelsesland: Storbritannien
Levealder: 14-15 år
Højde: 28-31 cm
Vægt: 6-7,5 kg
Farve: Creme, hvedefarvet, rød, grå eller næsten sort samt brindlet i alle nævnte farver.
FCI-gruppe: 3 (terriere)

Cairn terrierens historie

Cairn terrierens hjemegn er området omkring Iverness samt øerne Skye og Harris i Skotland, hvor de levede i nogle af de fattige områder helt tilbage til 1400-tallet. De små hunde havde nemlig en god størrelse, da de ikke behøvede meget mad og samtidig var små nok til, at de kunne bruges til jagt på småvildt og ræve, som søgte skjul i rullestensskrænterne.

For at sikre en mere ensartet type hund blev man i starten af 1900-tallet enige om, at den skulle hedde cairn, da cairn er det keltiske navn for rullestensskrænter, og det var her, hundene var særligt dygtige. Den engelske kennelklub godkendte racen i 1910 under navnet cairn terrier, men helt op til 1924 var det almindeligt at blande west highland white terriere i racen. I dag er cairn terrieren den mest almindelige af terrierracerne, og er utrolig populær som selskabshund i mange lande.

En cairn terriers temperament

En cairn terrier er en selvstændig, udholdende og nysgerrig lille hund, der spreder meget glæde, hvor den kommer. Den er nemlig rigtig glad for aktiviteter og er som regel imødekommende overfor fremmede, hvis man kan leve med lidt gøen som velkomst. Netop dens legesyge sind gør den til et godt valg for børnefamilier, da den er en god legekammerat for børnene. Den skal dog altid behandles respektfuldt med forståelse for racens karaktertræk, så der ikke opstår konflikter i hverdagen.

Det er en initiativrig hund, som selv finder på beskæftigelse, hvis du ikke gør. Den elsker at grave og gemme sine tyggeben i blomsterbedene, så du skal ikke være alt for glad for din smukke prydhave, for der kommer hurtigt et hul eller to (eller tre). Nogle cairn terriere har tendens til ressourceforsvar, hvor de passer på alt lige fra tyggeben til legesager og de huller, den har gravet i haven. Det er en helt naturlig adfærd, der ligger til terrierracerne, og som ikke skaber de store konflikter, forudsat man tager sine forholdsregler og har en god forståelse for, hvorfor den gør, som den gør. Det er jo også bare svært at blive rigtig sur, når en cairn terrier kigger charmende på dig med sit frække glimt i øjet.

Jagtinstinktet hos racen er over tiden blevet dæmpet en del, og det er også de færreste cairn terriere, der bruges til jagt i dag. Der gemmer sig dog stadig en selvstændig jagthund under den ruhårede pels. En løsningsorienteret lille hund kombineret med et nysgerrigt sind kan resultere i, at det kan være svært med indkald, hvis der er noget andet, som lokker.

Cairn terrieren elsker at være midtpunkt, og det er en rigtig social hund, der kommer godt ud af det med alle i familien. Den har dog også en stor portion selvtillid og har brug for faste rammer, da den ellers selv sætter dagsordenen. Formår du at give den det kombineret med en hverdag, hvor der er masser af graveaktiviteter og hjernegymnastik, får du en glad og tilfreds hund.

Får din cairn terrier en positiv introduktion til hunde, vil den ofte komme fint ud af det med andre. Dog er det ikke alle, der ender med at trives i selskab med andre hunde. Sørg for at din cairn terrier får en god start på sit sociale liv, så den forhåbentlig vokser op og trives i selskab med artsfæller.

Det er en race, der oprindeligt er avlet til at grave og gø, så du må forvente, at der er lyd på din cairn i større elle mindre grad. Du skal derfor overveje, om du kan leve med det. Det er naturligvis muligt at dæmpe det gennem træning og gode vaner, men du vil aldrig få en cairn terrier, der overhovedet ikke gør.

Nogle cairn terriere er meget glade for mad, så du skal være opmærksom på vægten hos den voksne hund, så den beholder sin gode fysiske form hele livet.

Udseende og størrelse

En cairn terrier er en lille hund med en stor personlighed. Den bliver 28-31 cm høj og vejer mellem 6-7,5 kg. Den har et klassisk terrierlook med en lidt pjusket pels, et kvikt udtryk og små opretstående ører. Pelsfarven varierer, så du vil kunne møde cairn terriere i mange nuancer, men dog aldrig i helt sort eller hvid.

Pelspleje på en cairn terrier

Racen har en ruhåret pels med en blød underuld under de kraftige, stride dækhår. Den kraftige pels beskytter godt mod vind og vejr, så den er klædt på til lange ture hele året.

Pelsen skal børstes en gang om ugen, så du slipper for alt for mange hår rundt omkring. Cairn terrieren er en trimmerace, hvilket betyder, at du må påregne tid eller penge til pelspleje. Enten kan du lære at trimme selv, eller også må du sende den på salon 3-4 gange om året. Du kommer dog ikke udenom at vænne den til at stå på et trimmebord og blive håndteret, fra den er hvalp. Ellers bliver den ugentlige børstning og de årlige trimninger en hår(d) opgave – både for dig og din pelsede ven. Det er et sølle syn med en usoigneret cairn terrier, og det er ikke kun godt for hundens livskvalitet med en velplejet pels, men også en bonus for dig at du slipper for pels og jord i hjemmet.

Motion og træning af en cairn terrier

Cairn terrieren er en energisk race, som har let ved at komme i højt gear. Det er derfor rigtig vigtigt, at den har faste rutiner og rammer at agere i. Den har brug for et par timers gåtur hver dag, der gerne må byde på skov, mark og lidt sværere terræn. Det er en race, som nemt tilpasser sig familiens hverdagsmønster, hvilket nok også er en grund til, at den er blevet så populær. Ligger hele familien på langs med influenza et par dage, klarer den sig med et par ture i haven eller i snor rundt i kvarteret, men så skylder du også på aktiveringskontoen de efterfølgende dage.

Det er en initiativrig race, der selv finder på sjove projekter, hvis ikke du sørger for at stille den udfordringer, der taler til dens oprindelige arbejdsopgaver. Ud over søge- og graveopgaver er det oplagt med mentaltræning som næseøvelser. Agility, lydigheds- og kontaktøvelser kan også være god træning, hvis du er så heldig, at din cairn er med på legen. Indkald skal have høj prioritet, så du har mulighed for at lade den løbe løs på turen. Beløn altid samarbejde, da en cairn terrier er selvstændig og kan kræve tålmodighed at træne. De er lærenemme, men viljestærke, og så kan de lide af selektiv hørelse hele livet.

Når du skal træne, så gør det i en legende facon og kun i korte sekvenser, så du bliver ved med at have dens opmærksomhed. Bliver du hård i tonen, så risikerer du, at hunden svarer med stædighed eller ligefrem melder sig ud af træningen, så hold tonen positiv og opfordrende.

Hvad fejler en cairn terrier?

I Agria indsamler vi statistik på alle de hunderacer der er forsikret hos os. Det giver os en helt unik skade- og sygdomsstatistik, der giver indblik i, hvilke sygdomme og skader der rammer specifikke racer. Statistikken, Agria Breed Profiles, bygger på Agrias skadestatistik, og materialet er baseret på over 1.500.000 svenske hunde.

Ligesom alle andre hunde kan en cairn terrier komme galt afsted eller blive syg. Derfor har vi ikke taget de ting med, som generelt rammer hunde uanset race. Her har vi i stedet fundet de tre hyppigste racespecifikke diagnoser:

  • Stofskifteproblemer
  • Nyreproblemer
  • Cancer

Det vi elsker allermest ved en cairn terrier

Cairn terrieren er en hund med masser af kvaliteter. Det er jo ikke for ingenting, at det er en af de mest populære hunde i Danmark. Vi har samlet de tre bedste ting ved racen:

  1. En rigtig legeonkel: Hvis du elsker at lege, så vil du og en cairn terrier passe godt sammen. Det er en legesyg hund, der motiveres af at træning og hverdagen er præget af sjov, og den vil helt sikkert være med på et lære tricks og cirkuskunstner.
  2. Elsker alle i familien: En cairn terrier er en god familiehund, da den er frisk på det meste med alle familiemedlemmer (qua sit legesyge sind). Samtidig vil den passe ind i de fleste familier, da den er aktiv, men i mere moderat form, hvor de fleste kan være med.
  3. Charmerende opmærksomhedsmagnet: En cairn terrier elsker at være i centrum og få opmærksomhed, så mangler du en ven, der altid vil nyde dit selskab, så får du det her. Samtidig er den ikke typen, der sidder lårene af dig, så du får en firbenet ven, der er klar på sjov, når du er, og så er den fuld af personlighed og charme. Hvem kan stå for det?!

Godt at vide, når du vælger en cairn terrier

Som med alle andre racer er der også nogle ting, du bør vide om en cairn terrier, inden du vælger, om I skal bo sammen. Vi har samlet de tre vigtigste ting her:

  1. Tendens til at gø og grave: Da det er en terrier, ligger det til dens natur at gø og grave mere end mange andre racer. Har du et ønske om en hund, der slet ikke giver lyd eller går på musejagt i haven, så skal I måske ikke lige bo sammen. Naturligvis kan det dæmpes med god træning, men det vil være umuligt at fjerne helt.
  2. En del pelspleje: Trods den meget praktiske pels kræver det regelmæssig trimning, hvis din cairn skal trives. Den skal børstes ugentlig og trimmes flere gange om året, så du må forvente at betale en hundefrisør for trimning eller lære det selv. Du slipper altså ikke for at bruge noget tid, og måske også penge, hvis du ikke selv vil give dig i kast med trimningen.
  3. En viljestærk, opfindsom ven: Cairn terrieren er en selvstændig og viljestærk lille hund, som kan kræve tålmodighed, når der skal læres nye ting. Nogle kan have tendens til ressourceforsvar, hvilket kan skabe konflikter i hverdagen, hvis det ikke håndteres godt fra starten. Samtidig er den opfindsom, og hvis ikke du sørger for at aktivere den, så klarer den det selv.

Vil du vide mere om andre populære racer?

Vi har samlet en liste med de mest populære hunderacer, så du kan blive klogere på racens behov, styrker, udfordringer, og du kan finde din bedste firbenede ven!

Gå til raceoversigten