Urinvejsinfektion hos hund forårsages som regel af bakterier fra tarmen, som finder vej til blæren. Da blæren altid er steril, giver bakterierne anledning til infektion.

Tæver rammes tiere end hanhunde af blærebetændelse, fordi deres urinrør er kortere. Derudover er afstanden mellem anus og urinrør kort hos tæven, og det gør det lettere for bakterierne at brede sig.

Ufarligt men ubehageligt

Urinvejsinfektion er ikke i sig selv farligt for hunden, men i værste fald kan den brede sig til nyrerne. Hvis du selv har haft denne sygdom, ved du også, at det ikke er særlig behageligt. Bestil derfor tid hos dyrlægen senest dagen efter, at du har opdaget urinvejsinfektionen.

Hos dyrlægen bliver der taget en urinprøve, som undersøges under mikroskop. Som regel dyrker man også prøven for at sikre sig, hvad det er for bakterier der forårsager infektionen, sådan at hunden kan få den rigtige type antibiotika.  

Kan give anledning til urinsten

Har du mistanke om, at din hund ikke kan tisse, skal du straks tage til dyrlægen

Urinvejsinfektion er som regel nemt at behandle, men det kan også give anledning til dannelse af urinsten. Urinsten kan have en meget forskellig sammensætning, og nogle af dem kan opløses ved hjælp af specialfoder.

Hvis en urinsten sætter sig fast og blokerer urinrøret, kan det være livsfarligt for hunden. Urinstop medfører nemlig forgiftning, som hunden dør af. Hvis du har mistanke om, at din hund ikke kan tisse, er det akut, og du skal straks tage til dyrlægen!

Mange ture og meget vand

For at mindske risikoen for, at hunden rammes af urininfektion, skal du lufte hunden tit, så tidligt som muligt om morgenen og så sent som muligt om aftenen. Jo kortere tid urinen befinder sig i blæren, jo mindre er risikoen for at bakterierne formerer sig og giver anledning til infektion.

Du skal også sørge for, at hunden altid har adgang til frisk vand, så den drikker og dermed også tisser meget.

Sådan dækker forsikringen

Agria Sygeforsikring dækker udgifterne til dyrlægebehandling i forbindelse med urinvejsinfektion, så længe forsikringsbetingelserne er opfyldt. Det vil som hovedregel sige, at hunden ikke har haft lignende symptomer/problemer før forsikringen blev tegnet.  

Kilde: ”Stora boken om hundens hälsa” af Lotta Möller m.fl.