Vælg det, der passer bedst til dig og din hund

Diskussionen bliver tit både lidenskabelig og følelsesladet, når hundeejere taler om fordele og ulemper ved henholdsvis sele og halsbånd. Uanset, hvad du vælger, er det klogt at tage udgangspunkt i din egen hund og vælge det, der føles rigtigt, når du mærker efter i dig selv.

”Det spiller ingen rolle, om man vælger sele eller halsbånd. Det er ikke de forskellige former for udstyr, der er afgørende for, om du kan styre din hund. Det er derimod din kommunikation med hunden og det forhold, du har til den,” siger hundeadfærdsbehandler Fredrik Steen.

Blodtilstrømningen til hjernen kan blive hæmmet

Har du en hund, der trækker så meget i snoren, at den bliver besværet af det, kan det dog være en god idé at vælge et lidt bredere halsbånd eller en sele. Det gælder også, hvis du har en hvalp eller en lille hund henholdvis en race, der har en ømtålelig nakke.

Undgå kvælerhalsbånd, hvis din hund trækker

Noget af dét, man derimod skal være forsigtig med, hvis man har en hund, der trækker i snoren, er kvælerhalsbånd. Når kvælerhalsbåndet strammes i længere tid, kan blodtilstrømningen til hjernen blive hæmmet, og det er skadeligt for hunden og kan både give smerter og øget stress. En af "fordelene" ved kvælerhalsbåndet er, at hunden ikke kan bakke ud af halsbåndet, og det kan føles som en ekstra tryghed, hvis man har en hund med tendens til at stikke af. Her kan man sagtens finde alternativer - f.eks. findes der mange "semi-kvæl" halsbånd på markedet, der har den funktion at halsbåndet strammes til hvis hunden hiver, men der er en "stop" funktion i halsbåndet, der gør at hunden ikke bliver kvalt, men samtidig ikke kan komme ud af halsbåndet.

”Jeg er generelt imod kvælerhalsbånd. Det eneste tilfælde, hvor jeg selv kunne finde på at bruge et kvælerhalsbånd, skulle være hvis det var absolut nødvendigt af sikkerhedsmæssige årsager. Hvis hunden har kvælerhalsbånd på, kan den ikke krænge sig ud af halsbåndet. I helt specielle og ekstreme tilfælde kan det være nødvendigt, men ellers vil jeg sige absolut nej,” siger hundeadfærdsbehandler Fredrik Steen.