Der er den energiske hund, som har svært ved at sidde stille og gerne flyver rundt og glad hopper op af alle, den møder. Der er den mere stille hund, der i et roligt trav trofast følger sin ejer, hvor end de går hen. Og så er der den gøende hund, der også gerne har en forkærlighed for at grave huller i haven og er havelågens sande vogter – i hvert fald i dens egne øjne. Og dette er blot nogen af de mange personligheder, man kan møde hos vores firbenede venner. De er lige så forskellige, som vi er. 

Arv og miljø påvirker personligheden

Hundes personligheder kommer i et væld af forskellige slags, og det er der faktisk en god grund til. Hunde er nemlig både præget af deres genetiske arv og de miljøpåvirkninger, de får, altså det de bliver påvirket af i deres omgivelser, fra de bliver født. Det er en hundecocktail, der kommer til udtryk i det, mange kalder hundens personlighed eller “raceegenskaber”. En hund er nemlig ikke bare en hund. For eksempel er forskellige hunderacer fremavlet med forskellige formål, hvilket ud over deres fysiske egenskaber også afspejler sig i deres personlighed.

En gravhund vil derfor være mere selvstændig, da dens formål blandt andet har været at gå i rævegrave, hvor den på egen pote har skullet udkæmpe voldsomme kampe. En retriever derimod er fremavlet med det formål at samarbejde med føreren og hente skudt vildt på jagter, også når der er decideret kaos omkring den.

Raceegenskaberne er vigtige at overveje

Hundens genetiske bagland er dog ikke facitlisten på hele hundens adfærd – faktisk er vi mennesker i stand til at påvirke hundens personlighed igennem hele dens liv, fordi vi kan have en indflydelse på, hvad den oplever på godt og ondt. 

Allerede som lille hvalp vil alt det, du foretager dig med din hund, være med til at forme den, og det fortsætter hele livet. Så er du en aktiv ejer, der tager hunden med ud til alle mulige aktiviteter og sociale arrangementer, så vil hunden sandsynligvis gerne være med og lærer dermed at være aktiv og social, hvis det er noget, der ligger til racen. Har du valgt en race, der historisk set er avlet til at være reserveret, vil et sådant liv stresse den. På den måde kan man sige, at det, hunden oplever, også bliver en del af dens personlighed.

Derfor er det så vigtigt at tage hensyn til hundens raceegenskaber, så du ikke tvinger din egen personlighed ned over hunden. Nogle hunde er bare, som de er, og så må du acceptere, at den måske ikke har ro nok i kroppen til at være med, når du dyrker yoga, eller at den lægger sig op på første sal, når du har gæster.

Pludselige forandringer i personligheden er tegn på problemer

Hundens mentale tilstand siges at være nogenlunde stabil, når den er blevet voksen. Det er her, man vil kunne se de træk, der er normale for den hunderace, man har valgt. Personligheden udvikler sig langsomt over tid, men sker der pludselig en forandring i hundens normale adfærd, så handler det om at finde ud af hvorfor.

Det kan for eksempel være, hvis hunden pludselig bliver bange for at være alene hjemme eller virker aggressiv overfor andre hunde. Det kan meget vel være tegn på noget fysisk som smerter, der får den til at opføre sig anderledes. Sker det, er det derfor altid en god ide at få hunden tilset af en dyrlæge.