Kastrering af hanhunden indebærer, at testiklerne fjernes, mens sterilisering af tæven betyder, at æggestokke og som regel også livmoder fjernes. Begge mister dermed evnen til at formere sig, og tæven kommer ikke længere i løbetid. Hos hanhunde er der tale om et meget enkelt indgreb. Hos tæver er indgrebet større, men normalt kommer de sig hurtigt efter operationen.

Gode grunde til at neutralisere

Hvis din hund ikke er udstillingshund eller potentielt avlsdyr, er der mange fordele ved at neutralisere allerede, når hunden er omkring et halvt år gammel. Hos tæven mindsker det drastisk risikoen for mælkekirtelkræft oh det fjerner ligeledes risikoen for livmoderbetændelse helt. Hos hanhunde minimeres risikoen for prostataproblemer. Du slipper også for at bekymre dig om uønsket drægtighed og minimerer risikoen for en hanhund, der går fra foderet og hyler, fordi nabolagets tæver er i løbetid.

I mange tilfælde er det hanhundens temperament, der er årsag til, at ejeren gerne vil have hunden kastreret. For det meste bliver hanhunden roligere, og kønsdriften forsvinder stort set. Markering af territorium og aggression kan dog stadig hænge ved, hvis hunden kastreres på et tidspunkt, hvor denne adfærd er grundigt indarbejdet.

Bliver min hund fed?

Der er mange sundhedsmæssige fordele ved at neutralisere tidligt, men det er selvfølgelig ikke uden ulemper. En hanhund, der kastreres, før puberteten er indtruffet, får aldrig den samme muskelmasse eller tydelige kønspræg som en ukastreret han.  

Der er en risiko for, at tæver kan komme til at lide af inkontinens, men det kan som regel behandles med godt resultat. I visse tilfælde kan neutraliserede hunde få ændret pelskvalitet.

I flere undersøgelser ser man tegn på, at fordøjelsen i hviletilstand er lavere end hos intakte dyr, og det betyder, at neutraliserede hunde har et lavere energibehov. Men med den rette fodermængde og øget motion er der dog ingen grund til, at din hund skulle blive tyk efter indgrebet. Det kræver dog, at du er opmærksom på ændringerne.

Neutraliserede hunde er sundere

Det er en myte, at tæver får det bedre af at få hvalpe. Hanhunden får det som regel markant bedre, når han slipper for den stress, der følger med markering af territorium og dominans. Når vi afholder os fra at kastrere vores kæledyr, er det ofte, fordi vi tillægger dem menneskelige egenskaber og drager paralleller til vores eget liv.

I USA er det meget almindeligt at neutralisere hunde i en tidlig alder, i høj grad for at mindske antallet af uønskede hvalpe, men også fordi undersøgelser viser de mange fordele, ikke mindst at dyrene er sunde og raske i størstedelen af deres liv.