Bør hunden være renlig, når den er omkring 12 uger?

Det er meget almindeligt, at hunde i den alder ikke er helt stuerene. Du bør stadig fortsætte med at tage hvalpen ud, når den har spist, leget og sovet. Nogle gange kan det være en god idé at lave forskel på lufteturene. Det vil sige, at du nogle gange kun tager hvalpen ud, for at den kan tisse eller komme af med afføring – og andre gange tager du den med ud at gå tur.

Hvis hvalpen tisser om natten, skal den ikke tisse i sin egen kurv. Hvis den gør det, bør du stille dig selv følgende spørgsmål: Tisser den meget hyppigt? Siver der urin ud? Er urinen misfarvet og lugter den dårligt? Tisser hvalpen, fordi den er bange? Hvis du kan svare ja til nogle af disse spørgsmål, bør du bestille tid hos dyrlægen og tage en urinprøve med. Det kan muligvis være en urinvejsinfektion, som er meget almindeligt hos små hvalpe.

Hvor tit skal hvalpe vaccineres?

Hvalpe bør vaccineres mod hundesyge og parvovirus senest, når de er 12 uger. Vaccinationen gentages fire uger senere og igen et år efter.

Mange vælger at vaccinere allerede, når hvalpen er 8 uger og igen, når den er 12 uger. Som regel anvender dyrlægen en såkaldt paraplyvaccine, der dækker flere sygdomme på én gang, for eksempel bliver hunden altid vaccineret mod smitsom leverbetændelse samtidig med, at den vaccineres mod hundesyge. Da beskyttelsen mod de enkelte sygdomme har forskellig varighed, kan man vælge at vaccinere mod visse sygdomme separat. Du kan tilpasse vaccinationen til netop din hund i samråd med dyrlægen.

Den voksne hund bør vaccineres mellem hvert andet og hvert fjerde år for at opretholde vaccinationens beskyttende virkning.

Visse undersøgelser viser, at det er nok at vaccinere hvert fjerde år, og forskellen i vaccinationsintervallet har først og fremmest at gøre med, om den voksne hund er sammen med hvalpe og unghunde eller ej.

Regn på pris

Se hvad det koster at forsikre din hund

10%medlemsrabat

Skal tørfoder være opblødt eller gives tørt?

Det er en smagssag. Nogle hunde vil helst have, at foderet opblødes, mens andre ikke vil spise det, medmindre det serveres tørt. Hvis man tænker på tænder og tandsten, er det bedst med tørt foder. I så fald er det vigtigt, at hunden har adgang til frisk vand.

Hvorfor får min hvalp tit hikke?

Ofte er det mest hvalpe, der får hikke, og som regel er det noget, der aftager jo ældre hunden bliver. Årsagen til hikke er ikke kendt, men det er en trøst at vide, at selv om det er ubehageligt, er det ikke spor farligt.

Hvor tit skal man give sin hvalp ormekur?

Hvalpen skal have fået ormekur hos opdrætteren, før den kommer til sit nye hjem. Afhængig af, hvilket ormemiddel der er anvendt, kan du give hvalpen ormekur, når den er 10 og 12 uger eller kun, når den er 12 uger. Spørg opdrætteren eller dyrlægen til råds.

Sidenhen giver man kun ormekur, hvis man opdager, at hunden har orm, eller hvis det er nødvendigt i forbindelse med rejser, udstilling eller anden hundesport. Hvis din hund er med på jagt eller fanger og spiser mus og andre små gnavere, har den større risiko for at få orm.

Min hvalp har dårlig ånde, hvad skyldes det?

Der kan være flere grunde til dårlig ånde. Hos små hvalpe kan grunden være tandproblemer. Det kan for eksempel skyldes, at mælketænderne stadig sidder fast, sådan at madrester kan sætte sig imellem mælketanden og den blivende tand.

Tandkødsbetændelse, tandsten og halsbetændelse kan også give dårlig ånde. Nogle racer, især spaniels, har en dyb fold i læberne, hvor der kan opstå en infektion, som kan blive ildelugtende. I andre tilfælde kan det have noget at gøre med foderet eller hundens fordøjelse. Din dyrlæge kan undersøge de forskellige mulige årsager.

Kan man gå tur med en hvalp på fire måneder?

Hvalpe, der kun er fire måneder gamle, skal ikke gå længere ture. Det er nok med korte ture, hvor de får mulighed for at gøre sig rene og lege lidt. De lange gåture må vente, indtil hvalpen bliver lidt ældre.