En omplaceringshund er en hund, der af en eller anden grund er nødt til at skifte hjem. De fleste hunde kommer til at fungere fint med at få en ny chance i livet. Nogle omplaceringshunde har dog en lidt tungere bagage med sig end andre.

Hunde er flokdyr, og for de fleste hunde er dét at skifte hjem noget af det værste, der kan ske for dem – også selv om det nye hjem egentlig er meget bedre. Når hunde rent faktisk klarer at skifte hjem, viser det ifølge ulveforskere, hvor fantastisk et dyr, hunden egentlig er, for det ville en ulv aldrig kunne.

Nye vaner og rutiner

At få et nyt hjem kan sammenlignes med at flytte til et nyt land, hvor alle taler et fremmed sprog. Hundens hverdag og vaner ændrer sig, og den er nødt til at tilpasse sig sin nye flok.

 Hundens tillid og tryghed bliver sat på en hård prøve

Det betyder, at hundens tillids og tryghed bliver sat på en hård prøve. En hund, der er nødt til at flytte, mister automatisk lidt af sin tillid til mennesker, og må have tid til at opbygge nye relationer.

Ofte tager det mellem seks og tolv måneder, før hunden er faldet helt til, og først da kan man bedømme dens adfærd.

Det første halve år skal man derfor ikke kræve så meget af hunden, men i stedet bruge tiden til at opbygge et godt forhold til hunden.

Lær hinanden at kende

Det tager tid at skabe tillid og opbygge et godt forhold, og nogle gange må du respektere, at hunden kan udvise uønsket adfærd. Lad være med at straffe hunden, men lav gerne nogle regler, som du venligt og konsekvent håndhæver. Det giver faktisk hunden tryghed.

Det er meget vigtigt at have det sjovt sammen. Aktiver hunden med noget, du ved, den kan lide. Spor- eller næsearbejde er eksempler på gode øvelser, som viser, at du stoler på hundens egne evner.

 Knurren er helt almindeligt hundesprog

Lad også hunden være med i familiens gøremål, men respekter samtidig hundens ønske, om at være i fred. Måske viser den det ved at knurre, og det må du i såfald ikke straffe den for.

Knurren er helt almindeligt hundesprog og blot et advarselssignal, som hunden bruger i stedet for at bide uden varsel.

De store forandringer, der sker i en omplaceret hunds liv, kan gøre den usikker, og det kan vise sig på forskellige måder. Seperationsangst er ikke ualmindeligt og skyldes, at en hund, der er blevet udelukket fra sin flok én gang, ikke ved, om den nu bliver forladt en gang til.

Træn hunden i at være alene hjemme, som om den var en lille hvalp og nøjes med at gå fra den et lille øjeblik, selv om den tidligere har kunnet være alene. Det er en god idé at give hunden noget godt og holdbart at tygge i og et trygt rum at være i. Husk at lade være med at ynke hunden, men sig bare farvel til den med glad stemme.

Det er desværre meget almindeligt, at omplacerede hunde får tendens til at forsvare deres ressourcer. Det kan både være ting, mad og flokmedlemmer, fordi det alt sammen er meget meget vigtigt for dem.

Måske kan man løse problemet ved at lære hunden at bytte, sådan at hunden får gode oplevelser med at give slip på noget.

Aggression, angst og fobier med baggrund i overlevelsesinstinktet kan også forekomme. Det kan være godt at få hjælp af en hundepsykolog eller en dygtig hundetræner, for at forstå og afhjælpe den form for adfærd.

I nogle tilfælde går det så vidt, at hunde ender med at få en depression eller går i en form for chok ved omplacering. Så kan det være nødvendigt at gå til dyrlægen, der kan give den rette medicinske behandling.

Stress og afslapning

Stress er naturligt, men ikke en normal tilstand, og hvile og afslapning er derfor meget vigtigt. Når en hund omplaceres, vil den ofte være anspændt hele tiden, for at prøve at forstå sin nye situation, og så kan stressen blive skadelig.

Hunden kan vise, at den er stresset på flere måder – den kan ”kravle på væggene” hele tiden, holde op med at tage imod godbidder, puste meget eller være svær at få kontakt med. Modsat kan den også vise det ved at blive apatisk og deprimeret, hvilket tit forveksles med at være rolig, men ofte kan man se forskellen i hundens blik.

Hunden kan få nedsat immunforsvar af at være stresset

Aggressivitet og skræk kan også være tegn på stress. Hunden kan oven i købet få nedsat immunforsvar af at være stresset i længere tid.

Hvis man skal dæmpe stressen, er det vigtigt at lade hunden være i fred og give den tid til at slappe af, hvile og komme sig. Man kan også træne hunden til at være passiv ved at belønne den, når den er i ro.

Hvis hunden er meget stresset, kan man prøve at give den beroligende urtemedicin som f.eks. Baldrian.

Vigtigt at huske

Hvis du har eller overvejer at få en omplaceringshund, skal du tænke på at give den god tid til at falde til i sit nye hjem og aldrig glemme, at den kan have både gode og dårlige minder med sig. Hvis du har flere hunde, så sørg for at give den nye hund tid alene med dig, sådan at I kan lære hinanden at kende, og lad være med at sammenligne den med dine andre hunde.

Det er også meget vigtigt at respektere, at hundens adfærd i nogle tilfælde kan være dårlig på grund af dens tidligere erfaringer og den ødelagte tillid. 

Husk at undersøge hundes forsikring. Hvis den har en forsikring, som du kan overtage, er det den bedste løsning. Hvis du skal tegne en ny forsikring, skal du måske have en dyrlægeerklæring. En hund, der ikke har været forsikret fra den var hvalp, kan få diverse begrænsninger i forsikringen. Det betyder, at forsikringen ikke gælder for sygdomme og skader, som hunden har haft, før den blev forsikret.