Når hvalpen kommer til sit nye hjem og sin nye familie, er der meget, man skal tænke på. Hunde er flokdyr, og det, hvalpen gør, er netop at skifte flok. Den gamle flok bestod af mor, kuldsøskende og opdrætteren med familie. Her var hvalpen aldrig alene, og den følte sig tryg. Nu kommer den til en helt ny flok og helt nye omgivelser.

De allerfleste hvalpe tilpasser sig hurtigt og smertefrit de nye omgivelser og flokmedlemmer, det vil sige dig og din familie. Men der kommer en dag, hvor det er nødvendigt at forlade hvalpen i kortere eller længere tid. For at det skal kunne lade sig gøre, er det vigtigt, at hvalpen føler sig tryg i de nye omgivelser.

Fordi hunde er flokdyr, føler de sig usikre, når de bliver skilt fra familien. Derfor er det bedst at vente med at lade din hvalp være helt alene, til du er forholdsvis sikker på, at hvalpen trives og føler sig hjemme. Man anskaffer sig ikke en hund for at gå fra den og lade den være alene, men det kan selvfølgelig ikke undgås, at den må være alene nu og da. Det kan ikke anbefales at lade hunden være alene hjemme i mere end fire timer i træk – i hvert fald kun undtagelsesvis. Og de første gange må hvalpen kun være alene i meget kort tid ad gangen.

Træn i kort tid ad gangen

Begynd med at lære hvalpen at være alene i ét rum, for eksempel køkkenet. Der må ikke være noget i rummet, den kan ødelægge eller komme til skade med. Hvis hunden har en kurv eller andet, den plejer at ligge i, skal den flyttes ind i rummet sammen med eventuelt legetøj og tyggeben.

Begynd med at gå ud af rummet og sæt et gitter fra en kompostbeholder (god ting at have i alle huse med hunde og kan købes i et byggemarked) foran døråbningen, så hvalpen ikke kan følge efter dig. Sig ”Jeg kommer snart” eller noget andet og brug et venligt, men bestemt tonefald. Det er som altid vigtigt at bruge den samme kommando eller det samme ordvalg, så hunden efterhånden kan lære, hvad det betyder.

Sæt dig et lille stykke væk fra døren, så hvalpen stadig kan se dig. Når du kan se, at det fungerer, kan du begynde at lukke døren.

Derefter lader du hvalpen være alene i nogle få minutter. Så går du ind til hvalpen, men uden den store hilse-ceremoni. Det skal være naturligt for hvalpen at være alene, og lige så naturligt at du kommer tilbage igen.

Hvis hvalpen begynder at gø, pibe eller hyle, skal du ikke gå ind til hvalpen, før den tier stille. Hvis du går ind til hvalpen, mens den brokker sig, lærer den hurtigt, at det betaler sig at larme, for så kommer du. Det kan være svært at holde fast i, men du vil få stor glæde af det fremover.

Du skal selvfølgelig ikke lade hvalpen pibe og hyle i alt for lang tid. De fleste hvalpe holder en lille pause i piberiet (om ikke andet, så for at trække vejret), og der kan du gøre din entré igen. Lad være med at hilse overvældende på hvalpen, da dette blot forstærker hvalpens utryghed. Sig kort hej og fokuser derefter på noget andet - sæt dig ned og læs i avisen eller noget lignende. Som du kan se, er det noget, der kræver tålmodighed, men det gælder al hundetræning, ligesom det også er vigtigt, at alle i familien gør tingene på samme måde. Det duer ikke, at nogen i misforstået ’godhed’ går ind til hvalpen, og måske oven i købet giver den godbidder for at brokke sig.

Regn på pris

Se hvad det koster at forsikre din hund

10%medlemsrabat

Tænk på naboerne

Med hensyn til mere eller mindre forstående naboer kan det være godt, hvis du foretager den første træning midt på dagen. For de allerfleste hunde er det ikke noget problem at lære at være alene, og så snart du mærker, at hvalpen slapper af, kan du udvide den tid, den er alene. Senere går du videre med at forlade lejligheden eller huset, men bliver stående uden for hoveddøren og lytter.
Når det fungerer, kan du prøve at lade hunden være helt alene i huset i kortere tid. Du kan bede din forstående nabo om at lytte efter, sådan at du ved, hvordan det går.

Med lidt tålmodighed og konsekvens ender det med, at du kan lade hunden være alene hjemme. Men som sagt helst ikke længere end fire timer ad gangen.