Ormekure

Har du kennel med mange hunde, bør de få ormekur regelmæssigt. Dette gælder også hvis du giver dine hunde råt kød at spise. Husk, at ormekur findes i forskellige varianter afhængigt af hvilken type orm din hund har.

Kondition

Hundens kondition er noget som skal trænes hele året. ”Speed træning” øger bare risikoen for skader. To-tre måneder inden jagtsæsonen kan du starte med at forøge træningen.

Løb i skov eller cykling, svømning (15 grader og derover er ok - koldere vand er det ikke godt for musklerne), skiløb og træning i grusgrav er en fantastisk måde at opbygge hundens kondition på. Hav gerne en sele på hunden, når du laver konditionstræning, så den kan få lov at trække lidt og på den vis også får trænet lidt ekstra.

En god kondi hos hunden giver både et øget syreoptag og forbedrer sener, ligamenter og led.

Mavedrejning

Giv en større hund flere mindre måltider under jagten for at mindske risikoen for mavedrejning. Morgenmad skal serveres mindst to timer inden man begynder på jagten og hovedmåltidet gives en god tid efter jagten afsluttes.

Puls

Gør det til en vane at tage pulsen på din hund når jagtdagen er overstået. En puls på over 120 slag i minuttet er unormal. Veltrænede jagthunde kan ligge så lavt som 50 slag i minuttet.

Poter

Er ofte udsatte når hunden er på jagt i skoven, men korte kløer mindsker risikoen for kloskader. Skadede trædepuder skal måske sys, hvis det er tilfældet skal det gøres indenfor det første døgn. Hvis det er over 20 grader varmt ude, skal du aldrig cykle/træne med hunden på asfalt da dette kan brænde trædepuderne og forårsage skader.

Fodring

Jagtarbejde øger hundens behov for energi. Ekstrem varme og kulde gør det samme. Øg mængden af hundens normale foder eller giv hunden et højenergifoder. Husk på at lave en gradvis udskiftning så hunden ikke får dårlig mave.

Under selve jagten skal de fleste hunde have lidt energi ”fyldt på” i løbet af dagen. Giv da gerne flere små portioner alternativt energitilskud i form af en speciel pasta. Glem ikke at give hunden vand!

Husk på, at fedt er den mest effektive næringskilde for hunde. Fedt øger præstationsevnen og fremmer syreoptaget, hvor kulhydrater er en energikilde som hunden ikke lagrer så godt. Fodring med kulhydrater inden jagten gør at kroppen omstiller sig til at bruge kulhydrater som en energikilde hvilket kan lede til at kulhydrat-reserven pludselig er tom midt under jagten og hunden kollapser.

Lidt kulhydrater skal hunden dog have en gang imellem for at blandt andet hjernen kan fungere.

Vaccinering

Alle hunde skal vaccineres mod hvalpesyge, smitsom leverbetændelse og parvo. De seneste resultater er at efter hvalpevaccinationerne er klaret samt etårsvaccinationerne, så er det ok at vaccinere hvert tredje år. Hvis du skal på jagt i udlandet, skal du også vaccinere din hund mod rabies og måske også leptospirose.

Mærk hunden efter

Gør det til en vane at gå hunden efter både før og efter en jagt! Grunden til at det er vigtigt at gøre det inden er at det ellers kan være svært for dig at vide hvornår der opstår en unormal tilstand. Har du en pelshund, er det ekstra vigtigt at du ser hunden grundigt efter i huden efter en jagt, da det ellers kan tage flere dage at opdage sårskader som så måske allerede kan være blevet betændte.

Varm op og køl ned

Tænk på at alle kolde muskler let får skader. Giv derfor hunden et dækken på før og efter den har arbejdet. At lave udstrækninger med hunden når den har arbejdet er også godt for musklerne.

Ørerne

En tidigt påbegyndt ørebetændelse kan du ofte selv behandle ved at holde øret rent. Er øret meget rødt og irriteret, må hunden til dyrlægen og få antibiotika.

Artiklen er skrevet är skriven efter en forelæsning som dyrlæge Eva Adolfsson fra Djurkliniken i Västerås holdt til en jagtaften arrangeret af Agria Dyreforsikring, Lupus foder og Aptus.