En hyppig diagnose blandt vores heste er kolik. Udover at hesten får det dårligt, og hesteejeren bliver bekymret, så er det en ekstra frustration med store dyrlægeregninger. Prisen varierer afhængigt af, hvor længe hesten har haft det dårligt, men samlet set er omkostningerne for dyrlægebehandling på lidt over 10.000 kr. per tilfælde. Der er tre vigtige faktorer, som afgør hestens velbefindende: motion, adgang til vand og en passende mængde foder. 

Gode råd fra dyrlægen

Jon Vedding, en af vores hestedyrlæger, han har nogle råd til den kolde tid. Han mener, at risikoen for kolik stiger, hvis de daglige rutiner bliver ændret, og hvis hesten bliver redet markant mindre end normalt.

“Mørke, korte dage kan medføre, at rytterne ikke rider i samme omfang. En kort pause i vintersæsonen gør ofte noget godt for hesten, men det skal gøres med omtanke,” siger Jon Vedding.

En anden fælde er, at hesten ikke får nok vand, når den står på marken, og det bliver frostvejr. Vandet i vandkopperne kan fryse til, og så får hesten ikke nok at drikke. En plastikspand kan derfor være et bedre alternativ. En stillestående hest, som ikke drikker nok vand, rammes nemmere af forstoppelse og kolik.

”Det er især vigtigt at gennemgå foderplanen, hvis man ikke træner hesten, som man plejer. Der skal kun et par dages hvile til, for at en hest, som får et højt energiniveau gennem sin foderplan, bliver ramt af nyreslag og andre muskelskader, hvis den begynder at arbejde som sædvanligt lige oven på en hvileperiode".

Han anbefaler, at man halverer mængden af kraftfoder eller helt fjerner det. I en normal foderplan er det nok med et næringsrigt grovfoder, når hesten hviler.

Sådan forebygger du kolik i vintermånederne

  • Mangel på vand på folden kan føre til forstoppelse og kolik. Undersøgelser har vist, at heste foretrækker lidt varmere vand om vinteren. Heste skal i forhold til dyrevelfærdsloven have fri adgang til vand eller mulighed for at kunne drikke to gange fordelt ud på en hel dag. Hesten har grundlæggende behov for at drikke fem liter vand per 100 kilos kropsvægt per dag.
  • Stillestående heste som får en normal foderportion risikerer kolik og nyreslag. Halvér eller fjern kraftfoder, og spred gerne foderet ud over hele folden, så hesten rører sig mellem foderhækkene. Giv også gerne hesten mindre portioner af foder, hvis den stadig får lidt kraftfoder.
  • Hvis man har mulighed for at holde hesten i gang, så er det klart at foretrække. Regelmæssig motion er godt for hesten, selvom det er mørkt og koldt.
  • Hvis hesten går på fold med sand eller sandjord - så giv hesten grovfoder for at mindske risikoen for sandkolik.
  • Introducer altid hesten for nyt foder over et par uger.

Ved mistanke om kolik

Har man mistanke om, at hesten har kolik, så er det vigtigt, at man holder øje med afføringen. For lidt eller ingen afføring er ikke et godt tegn. Tag pulsen og temperaturen, og lyt efter, om der er lyd fra maven. En frisk mave rumler med jævne mellemrum. Gå med hesten for at aktivere tarmen, og undgå, at hesten lægger sig ned og ruller rundt. Hvis det er et mildt tilfælde af kolik, så kan en rask gåtur hjælpe, og det kan faktisk fjerne kolikken. Bliver smerterne derimod værre på gåturen, skal hesten forbi dyreklinikken.

Man skal fjerne hestens foder, hvis man har mistanke om kolik. Foder kan nemlig forværre problemet. Hold i det hele taget godt øje med hesten, og kontroller, om den har afføring og drikker vand. Kontakt altid dyrlægen, hvis der er mistanke om kolik, også selvom symptomerne ikke er voldsomme. Jo hurtigere behandling desto bedre prognose.